Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Vad gör vår meteorolog på dagarna?

väder

I rollen som meteorolog har man en viktig funktion genom att informera om väder som kan bidra med fara för allmänhet såsom halka, kraftiga vindar, snöfall eller skyfall. När vi vet vad det ska bli för väder, kan vi planera våra liv. 

 

Trots att det skämtas om att meteorologer kastar tärning eller gissar för att beskriva vädret, så är det en utbildning på minst tre år relaterat till fysik och matematik som är grunderna för att beskriva väder och klimat.

Klarts meteorolog Mikael Sjöstrand, även kallad "Väder-Micke", fick upp intresset för meteorologi via sitt stora intresse för skidåkning, segling och golf. Aktiviteter där vädret spelar väldigt stor roll! 

Säsongens årstider och variationer gör meteorologiyrket mycket roligt med vår, vinter, höst och sommarväder, som skiljer sig mycket i förklaringar till varför saker sker, säger han.

Hur ser en arbetsdag ut för vår meteorolog?

En vanlig arbetsdag kan givetvis se olika ut för Mikael, men att studera det aktuella väderläget och de kommande prognoserna ingår varje dag.

Mikael analyserar dagens väderdata 

Några gånger varje vecka tar han hissen upp på kontorets tak och förmedlar väderprognoser, som sedan visas och delas i Klarts olika sociala kanaler. Bland annat på Instagram. Utöver det skriver han väderkrönikor till Klart och till den egna bloggen Väder-Micke. Han talar även med journalister och medverkar i intervjuer och nyhetsinslag om väderprognoser och statistik.


Intervju med Aftonbladet

Vilka är utmaningarna i meteorologyrket?  

Osäkerheterna i väderprognoser kan ofta vara stora och att analysera och beskriva dem för allmänheten är inte alltid enkelt. Till stor del handlar det om att prata väder så att alla förstår. Blir det mycket prat om varmfronter, högtrycksryggar och luftmassor blir det abstrakt för många.

Det är många frågor som är svåra att svara på. Med hjälp av forskarnas förklaringar om väder och klimat försöker vi “vanliga” meteorologer förmedla det på ett sätt som är lätt att förstå. Forskningen är komplex och berör så många faktorer att det inte alltid känns möjligt att förklara hur allt hänger ihop på ett enkelt sätt, säger Mikael. 

Publicerad 29 jan 2020