Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Rekordtidig Sommar

VÄDERNYHETER
PUBLICERAD 11 APRIL 2024

Skriven av Lasse Rydqvist, Meteorolog på Klart

Det, för årstiden, ovanligt milda vårvädret som berört södra Sverige den senaste tiden har gjort att den meteorologiska sommaren nu har anlänt till de första platserna i landet - rekordtidigt dessutom.

Enligt definitionen så ska det vara en dygnsmedeltemperatur på 10,0°C eller mer i fem dygn på rad för att det ska bli meteorologisk sommar. Då säger man att det var det första av dessa fem dygn som sommaren anlände.

Orterna som är först ut
Under perioden 6-10 april så hade tre stationer en medeltemperatur enligt definitionen och fick således meteorologisk sommar lördagen den 6 april. Aldrig tidigare har vi uppmätt så höga medeltemperaturer så tidigt på året.

De tre orterna som är först ut att få sommar är:

  • Malmö, Skåne
  • Kristianstad, Skåne
  • Karlshamn, Blekinge

Det tidigare rekordet för sommarens tidigaste ankomst var den 11 april 1989 i Malmö, Lund, Helsingborg och Ängelholm-Barkåkra.

En månad tidigare än normalt
Det nya rekordet gör att sommaren anlände drygt tre veckor tidigare än normalt i Malmö (normal ankomst 30 april) samt en månad tidigare än normalt i Kristianstad och Karlshamn (normal ankomst 6 maj respektive 5 maj). Här refererar vi till normalperioden 1991-2020.

Publicerad 11 apr 2024