Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Varmaste aprilnatten någonsin i Europa

Artikel från Aftonbladet den 24 april 2024

Europakarta med temperaturavvikelser, jämfört med referensperioden 1979-2010. Källa: GFS, WXCHARTS.COM

Europa har haft en rekordhet natt. I Rethymnon på Kreta var det 29,3 grader - som kallast. - I en varmare värld kommer vi att se betydligt fler värmerekord än köldrekord, säger meteorologen Lasse Rydqvist.

Natten till tisdagen var varmare än en normal julinatt i den grekiska staden Rethymnon. Minimumtemperaturen på 29,3 grader är nytt aprilrekord för hela Europa.

Samtidigt är det riktigt kyligt på andra håll i vår världsdel. Italien har haft januariväder och i Sverige fick nog många plocka fram dunjackan igen under helgen.

- Vi har ju ett riktigt kalluftsras i princip ner till Medelhavet. Även i södra Spanien, Frankrike och Italien är det kall luft som dragit in, säger Lasse Rydqvist, meteorolog på Klart.

Det beror på att jetströmmen lagt sig som en "böj" ända ner till Medelhavet. Då har det bildats ett lågtryck som dragit upp varm luft från nordöstra Afrika till Grekland. Samtidigt som den varma luften hindrats från att ta sig längre upp i Europa.

Rekord efter rekord slås

Värmerekord blir ett allt vanligare inslag i nyheterna.

Mars 2024 var den varmaste marsmånaden som hittills uppmätts på jorden, enligt EU:s klimattjänst Copernicus. Det var den tionde rekordmånaden i rad.

I Europa noterades rekordmånga dagar med "extrem värmestress" förra året. Det är också den kontinent som värms upp snabbast.

Och vi får räkna med betydligt fler värmerekord framöver, samtidigt som köldrekord kommer att bli mer sällsynta, säger Lasse Rydqvist.

I år har den globala uppvärmningen dessutom fått draghjälp av väderfenomenet El Niño.

- Det som talar för att klimatförändringarna accelererar är att vi ser rekordmånader och rekordår nu - trots att vi haft starkare El Niño-fenomen tidigare. Den vi har nu är betydligt svagare än den vi hade 2016 till exempel, säger Lasse Rydqvist.

Publicerad 25 apr 2024