Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Ovädret Dennis, Ciara och andra stormar vi minns

Väder

Bara en vecka efter Ciara passerade ovädret Dennis i slutet av helgen genom Sverige. Det blåste och regnade kraftigt på många platser i framförallt södra halvan av landet. Dennis blåste först in över Storbritannien och passerade sedan Danmark. Sverige har drabbats av flera kraftiga oväder och stormar genom årens lopp, vi minns bland annat Gudrun och Alfrida.

 

I helgen orsakade ovädret Dennis oreda på många platser runt om i Sverige. Bland annat inträffade översvämningar, elavbrott, inställda tåg och stopp i trafiken på grund av omkullblåsta träd.

Ovädren Dennis och Ciara bildades över Atlanten och passerade sedan västra Europa.  Även om både Dennis och Ciara utvecklades till stormar i Storbritannien klassades de aldrig som stormar i Sverige. För att ett oväder ska klassas som storm behöver medelvinden vara minst 25 m/s, vilket de aldrig nådde upp till. Det är dock vanligt att byvindarna når stormstyrka i ruskiga oväder, vilket de gjorde i båda fallen.

Varför blir det storm?

Under vintern och hösten bildas ofta djupa lågtryck över Atlanten som drar in över Skandinavien. Det beror på att kall luft från nordpolen rör sig söderut och möter varm luft som rör sig upp från sydligare breddgrader.

Stormar vi minns

Det har varit flera spektakulära stormar genom åren, vilka ställt till det rejält för människor som äger skog eller bor i de områden som drabbats. Stormar som namnges av SMHI i Sverige får numera sitt namn efter namnsdagsbarnet på det datum stormen har börjat. Principen är att det ska vara vartannat tjejnamn och vartannat killnamn. Namnen Dennis och Ciara uppstod dock genom ett europeiskt system med färdiga namnlistor, vilken också är uppbyggd genom samma tumregel med vartannat tjej- och kill-namn.

Stormen Gudrun

Ett datum många av oss sent kommer att glömma är den 8 januari 2005 då stormen Gudrun drog in över södra Sverige och utvecklades till en av de värsta stormarna i Sveriges historia. Gudrun orsakade framförallt skada för skogsägarna där så mycket som 75 miljoner kubikmeter skog fälldes under stormens framfart och nio människor miste livet. Elektriciteten slogs ut helt av Gudrun i vissa av de berörda områdena och som mest var 415 000 hushåll utan ström. Just namnet Gudrun kommer från den norska vädertjänsten som namngav stormen då den drabbade Norge först.

Stormen Alfrida

En storm som dock fått sitt namn efter almanackan är Alfrida som härjade förra året under januari månad. Egentligen skulle stormen fått namnet Svea, men det namnet var upptaget av ett oväder från 2015. Stormen Alfrida slog framförallt hårt mot kusten vid Uppsala och Stockholm. Väldigt många träd var tvungna att fällas i östra Svealand och omkring 100 000 hushåll blev utan ström. Alfrida orsakade skador som totalt kostade försäkringsbolagen 266 miljoner kronor.

Publicerad 17 feb 2020