Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Varför firar vi midsommar egentligen?

fritid 

På fredag är det dags för sommarens stora högtid - midsommarafton. Vad är det egentligen vi firar och varifrån kommer traditionen som är så självklar för oss?

Små grodorna, hoppa säck, sil och potatis - mer svenskt än så blir det inte, eller? faktum är att traditionen inte alls är särkilt svenskt utan har sitt urpsrung från Tyskland. Troligen kom traditionen till Sverige i samband med kristendomen i Sverige, även om högtiden idag inte har någon religös bakgrund. Den officiella förklaringen till midsommar är att vi firade Johannes döparens födelse den 24 juni i Sverige, före 1500-talet.

Fram till år 1952 inföll midsommardagen alltid den 24 juni, men för att underlätta arbetsveckan ändrade man så att midsommardagen alltid skulle inträffa på en lördag mellan 20 och 26 juni.  

Sommaren börjar med midsommar

Midsommaren är historiskt en hyllning till sommaren i det gamla bondesammhället. En del av midsommarfirandet handlar just om övergången mellan vår och sommar, då människor sådde och hoppades på god skörd.

En mer långsökt förklaring till firandet är att midsommar är en brytpunkt i arbetsåret i bondesamhället. Under denna period var det ofta lite mindre att göra på gården och då fanns det desto större anledning att ha fest.

Det har också funnits en del magi kopplat till midsommar. Förr i tiden var det också tradition att gå upp tidigt på midsommarmorgonen och rulla naken i daggen, så att man skulle hålla sig frisk under hösten och vintern. En annan tradition var att spara sin midsommarkrans till det årliga vinterbadet vid jul. Detta i tro om att de torkade blommorna skulle ge extra energi och kraft under vintern.

Midsommarstången då?

Midsommarstången, eller majstången, kom troligen även den från Tyskland. Man kan lätt tänka att majmånad och majstång hänger ihop, men så är ej fallet. Majstången handlar istället om att man smyckar stången med löv och “majade” den förr i tiden. Maja betyder löva eller pryda, och att pynta med löv och träd vid festliga tillfällen är en mycket gammal tradition. Midsommarstången är inte heller en fruktbarhetssymbol, som det ofta spekuleras i.

Längtar du efter kärlek? Glöm inte att plocka sju sorters blommor (inte de fridlysta) och lägg under kudden på midsommar. Enligt sägnen kommer du då under midsommarnatten drömma om personen du kommer att gifta och spendera livet med.

Publicerad 21 jun 2022