Varför firar vi midsommar egentligen?

fritid 

2020 infaller midsommarafton fredagen den 19 juni. Men vad är det egentligen vi firar? Och var kommer traditionerna från?

 

Midsommar infaller ungefär vid tiden för sommarsolståndet, årets längsta dag och kortaste natt. Fram till 1952 var midsommardagens fasta datum den 24 juni, men för att passa bättre in i arbetsveckan bestämdes det 1953 att midsommardagen alltid skulle ligga på en lördag mellan 20 och 26 juni. Numera firar vi främst midsommarafton, en högtid som många tycker om att fira.

Tyskt ursprung

Midsommarfirandet kom till oss från Tyskland, troligen i samband med att vi blev kristna i Sverige, men sedan lång tid tillbaka är högtiden inte kopplad till den religiösa innebörden. 

Den officiella förklaringen till midsommar är att vi firade Johannes döparens födelse den 24 juni i Sverige, före 1500-talet. 

Hyllning till sommaren i det gamla bondesamhället

En del av midsommarfirandet handlar om övergången mellan vår och sommar, då människor sådde och hoppades på god växt. Det finns också en koppling till den gamla landsbygden som många människor flyttade från under 1900-talet.

En mer långsökt förklaring till firandet är att midsommar är en brytpunkt i arbetsåret i bondesamhället. Under denna period var det ofta lite mindre att göra på gården och då fanns det desto större anledning att ha fest.

Det har också funnits en del magi kopplat till midsommar. Förr i tiden var det också tradition att gå upp tidigt på midsommarmorgonen och rulla naken i daggen, så att man skulle hålla sig frisk under hösten och vintern. En annan tradition var att spara sin midsommarkrans till det årliga vinterbadet vid jul. Detta i tro om att de torkade blommorna skulle ge extra energi och kraft under vintern.

Var kommer midsommarstången från?

Midsommarstången, eller majstången, kom troligen från Tyskland under medeltiden. Månaden maj har ingenting att göra med majstången, utan handlar om att man smyckar stången med löv och “majade” den förr i tiden. Maja betyder löva eller pryda, och att pynta med löv och träd vid festliga tillfällen är en mycket gammal tradition. Midsommarstången är inte heller en fruktbarhetssymbol, som det ofta spekuleras i.

Glöm inte att plocka sju sorters blommor (inte de fridlysta) och lägg under kudden på midsommar. Enligt sägnen kommer du då under midsommarnatten drömma om personen du kommer att gifta dig med.

Publicerad 16 jun 2020