Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Orolig för elpriset i kylan?

Duscha på natten, klä dig varmt och släck alla lampor. Under vintern är oron stor kring hur elpriset kommer att slå mot den egna ekonomin. Det vi vet är att vädret har en betydande roll för elpriset. Vi går igenom vädrets roll och vad du kan göra för att minska din förbrukning. 

Energipriset styrs av efterfrågan och tillgång, där vädret har en betydande roll på elbörsen. Ju mer blåst och mer regn desto mer el kan vatten - och vindkraftverken producera.

I och med kylan stiger hushållens elförbrukning i takt med att utomhustemperaturen sjunker - vi spenderar mer tid inomhus och behöver mer energi för att värma upp våra hem.

Energitjuvar 

Det är inte bara vädret som har en stor påverkan på priset, det kan också variera under dygnet eftersom efterfrågan är en viktig faktor. Generellt är det fördelaktigt att förbruka el under natten. Generellt sett är elen billigast mellan klockan 02 till 04 på morgonen, därefter höjs priset successivt. Från klockan 22 på kvällen inleds sedan prissänkningen. Men att gå upp på natten och duscha är inte bara en drastisk åtgärd, den kan även vara onödig om du har ett rörligt pris på ditt abonnemang eftersom du får ett snittpris per dag och därför inte behöver ta hänsyn till eventuella prisskillnader under dagen. 

Saker du kan göra för att minska din elförbrukning: 

- Sänk inomhustemperaturen - minska med en grad och du kan spara in fem procent av din energiförbrukning.

- Rätt temperatur i kylskåpet - höj en grad för att spara energi. Fem grader i kylen och minus 18 i frysen räcker gott och väl för att hålla råvarorna fräscha. 

- Täta - se om ditt boende, har du kalldrag någonstans? Se till att täta fönster och lister för att hålla kylan ute.

- Ut med gamla lampor - byt ut gamla lampor till energisnåla led-lampor. Modernt och fräscht! 

- Använd diskmaskinen - men kör den full, mer energisnålt än handdisk. 

- Skippa stand by-läge - stäng istället av apparaterna för att slippa energitjuvarna. '

- Använd vattenkokare - lika snabbt som energisnålt. 

- Torktumlaren är en energitjuv - lufttorka din tvätt och spara energi. Torktumlare drar generellt tre gånger så mycket energi som en tvättmaskin. 

 

 

Publicerad 8 jan 2024