Annons

Så hanterar du värmen bäst

Fritid

Sommaren är en tid vi längtar efter under hela året. Ändå har många svårt att hantera när det blir riktigt varmt i Sverige. Framförallt är det jobbigt för äldre, djur, barn och sjuka personer. 

Här ger vi några tips på hur man hanterar värmen:

  • En kall dusch eller ett kallt bad under dagen kyler ner. 
  • Klä dig i ljusa, luftiga kläder gärna av naturmaterial som andas mot kroppen när det är varmt.
  • Håll dig i skuggan när det är som varmast och minska aktiviteten.
  • Dra för persienner och gardiner hemma under dagen för att hålla värmen ute.

I sovrummet

Lägg en vetekudde i frysen och lägg den sedan ovanpå dig när du ska sova. Har du ingen vetekudde funkar vanliga petflaskor fyllda med vatten lika bra att kyla sig med. Se även till att vädra ordentligt innan du ska sova. Du kan strunta i täcket och endast sova i påslakanet.

Vid fysisk aktivitet 

Om du exempelvis brukar löpträna, välj att göra det på morgonen eller kvällen för att undvika utmattning och värmeslag. Om du vanligtvis tar en långpromenad med hunden under lunchen kan det också vara en god idé att välja morgon eller kväll istället. Kom ihåg att våra fyrbenta kompisar, i synnerhet hundar, tål värme sämre än oss människor.

Glöm inte att dricka

Kanske viktigast av allt! Drick mycket vatten för att ersätta den vätskan som du svettas ut. Frukt och grönsaker innehåller mycket vatten och kan vara bra att äta lite mer av när det är varmt. Likaså kalla och matiga sallader, vilket många tycker är gott och svalkande i värmen.

När vi svettas och dricker mycket kan saltbalansen rubbas. Det kan därför vara bra att få i sig lite extra salt genom att äta mat som innehåller mer av den varan.

Publicerad 12 aug 2020