Strandmaten som familjen älskar 


Har du planerat in en härlig dag på stranden? Förutom att hålla koll på vädret hos Klart kan det vara smart att planera maten för att utflykten ska bli lite extra lyckad. Här är fem picknicktips som passar stora som små.

 

En familjeutflykt till någon av Sveriges många fina badplatser är en minst sagt populär aktivitet så här i sommartider. Efter lek och bad kommer hunger, se därför till att fylla på energidepåerna med god mat och dryck. Denna strandmat är dessutom enkel att packa ner i ryggsäcken eller picknickkorgen. Glöm inte heller att packa ner dryck – det är extra viktigt en solig dag på stranden. Men en familjeutflykt till favoritbadet blir aldrig särskilt lyckad, oavsett hur väl förbered picknicken är, om vädret inte håller. Med vädertjänsten Klart slipper du otrevliga överraskningar i form av regn och rusk. Men även kalla dopp, eftersom klart även ger dig badtemperaturen

mat

Sallad i spännande mix
Finns det något somrigare än sallader? De går dessutom att variera i alla dess former. Lika barnvänligt som storfavorit hos vuxna. Krämig pastasallad med fetaost och kyckling eller varför inte en vegetarisk variant med nötter och soltorkade tomater?

Matnyttiga bars
Perfekt som mellanmål. Rosta müsli och nötter efter smak, mixa med honung, kokos, dadlar, russin och choklad. Värm och låt sedan svalna för att ta med. Perfekt till barn som hellre leker än sitter still på stranden.

Frukt
Att packa ner frukt och grönsaker är för många ett måste inför strandutflykten. Melon och gurka är perfekt för varma och lata dagar. Dessutom är det gott och bra för vätskeintaget. Lyxa till med en fruktsallad eller varierande grönsaksstavar och en kall sås att dippa i.

Piroger
Förberedd dessa kvällen innan utflykten. Fyll dem efter smak. Men fetaost, spenat och soltorkade tomater är en favorit. Lika goda varma som kalla!

Matnyttiga bars
Perfekt som mellanmål. Rosta müsli och nötter efter smak, mixa med honung, kokos, dadlar, russin och choklad. Värm och låt sedan svalna för att ta med. Perfekt till barn som hellre leker än sitter still på stranden.

Mackor
Kanske den mest klassiska utflyktsmaten av dem alla. Experimentera med såväl bröd som innehåll. En favorit är förstås tunnbröd fylld med tärnad potatis, crème fraiche och rostbiff. För att minimera kladd kan du knipa ihop tunnbrödet med en klämma längst ner. Glöm inte servetter!

bröd

Pannkakor
En klassisk favorit som alltid är högt upp på listan över barnens matsäcksfavoriter. De är lika goda kalla som varma och passar tillsammans med en mängd olika tillbehör. Ett tips är att rulla pannkakorna med den fyllning du föredrar för att sedan enkelt kunna njuta av pannkakorna på stranden. Lika smidigt som gott!

 

Kolla vattentemperaturen först
Om du vet att du har svårt för kallt vatten bör du använda vädertjänsten Klart. Bortsett från att kolla vädret kan du dessutom använda appen eller sajten för att kolla vattentemperatur, UV-styrka, algblomning samt vattenkvalitet på närmare 3000 badplatser i Sverige. Du kan alltså sålla bort de kallaste baden och tillbringa din heldag någon annanstans där temperaturen är mer behaglig för just dig.

Publicerad 8 jul 2019