Annons

Annons – Clas Ohlson

Viktiga detaljen om ljus – som många missar

Levande ljus är en lika klassisk som tidlös stämningshöjare, inte minst under december. Så väljer du rätt sort – för ett mysigt julfirande med gott samvete.

Finns det något som andas julidyll mer än levande ljus? På nolltid kan ett rum förvandlas från grå vardag till full mysfaktor. Och om ljusen är klokt tillverkade kan du elda på utan att skämmas.

För valet av ljus spelar större roll än man kanske kan tro. Många sorter är helt eller delvis gjorda av paraffin. Och det finns flera skäl att undvika dessa.

Välj stearin för minimal belastning på miljön
Stearin är en förnybar råvara som inte leder till ytterligare utsläpp av växthusgasen koldioxid. Paraffin däremot, är en riktig miljöbov som görs av fossil olja och bidrar till onödiga fossila koldioxidutsläpp när det brinner. Enbart i Sverige använder vi runt 46 000 ton ljus per år (källa: Svanen). Att köpa paraffinfria ljus är därför ett litet men viktigt val för klimat, miljö och hälsa.

Så känner du igen ett bra ljus
Så hur bär man sig då åt för att hitta bra ljus? Snällast för miljön och hälsan är att leta efter Svanenmärkningen. Den innebär att ljusen består av minst 90 procent stearin, är tillverkade av förnybara råvaror och fria från palmolja. Hos Clas Ohlson är det lätt att välja rätt – här är alla inomhusljus paraffinfria och stearinljusen är Svanenmärkta, förutom de svensktillverkade värmeljusen i aluminiumkopp.

Stearinljus, värmeljus eller LED? Här finns allt

Slipp krångel – med smarta tändaren
Att göra upp eld är en konst vi har bemästrat i hundratusentals år. Hantverket har dock förfinats avsevärt sedan våra äldsta förfäder slog gnistor med flinta. Nu behöver vi inte ens krångla med känsliga tändstickor eller tändare som är tomma på gas. Tänd i stället ljus, brasor och gasspis med en elektrisk stråle från en laddbar USB-tändare. Ett smidigt alternativ även för kommande vintrar.

Hitta smidiga tändare här

Barnvänligt tips för ett säkrare firande
Vill du gardera dig helt mot brandrisken finns det gott om fina LED-ljus, vars batteridrivna lågor lyckas väl med att efterlikna originalet. Dessa är så klart betydligt säkrare än levande ljus och passar därför extra bra där barn eller husdjur bor. Dessutom ger de utökade pyntmöjligheter, då du kan placera dem i bokhyllor och andra utrymmen som inte gör sig vidare bra ihop med eld.

All belysning du behöver för en stämningsfull jul

Advertisement

Detta är en annons från vår partner och är inte skriven av redaktionen på Klart. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Klart-redaktionens åsikter.

Publicerad 2 dec 2021