Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Odla i norrläge?

Fritid

Var inte bitter för att du glömde att fråga om läge på balkongen innan du slog till. Även det mörkaste norrläget kan få blomstra och stoltsera med en prunkande blomlådan i sommar, det gäller bara att välja växter med omsorg.

Växter, grönsaker, blommor eller kryddor, många växter gror bra med bara några enstaka soltimmar per dag. Päronträd är t ex en ståtlig och stilren växt som piggar upp den tristaste balkongen. Du kanske inte får någon större lycka på frukten men du får ett fint träd på din skuggplats.  

Bara fantasin sätter stopp.

Vill du ha lättskötta växter och blommor är ormbunkar, murgröna, Hortensia och flera sorters perenner några utmärkta val för din balkong.  

Vitlök går utmärkt att odla i skugga.

För den som önskar en härlig köksträdgård finns det många kryddor och grönsaker att välja på. Broccoli, men även flera sorters lökar  - ramslök, salldslök, och vitlök går utmärkt att odla. Så väl som potatis, sallad som mangold men även andra sorter trivs bra i skugga. 

Bra att tänka på när du odlar i skugga och norrläge är att det tar längre tid för växterna att gro, och glöm inte att vattna ordenligt i början och tillsätta gödsel och näring. Lycka till! 

Läs mer om sommarskörd här

Publicerad 16 maj 2023