Hög tid för odling - skaffa din egen köksträdgård lagom till sommaren. 

rädisor klart

Fritid

Trots varierande väderläge de senaste veckorna, kan vi på de flesta håll i landet lämna vintern bakom oss. Värmen känns inte längre lika främmande och det har blivit dags att ta sikte på sommarens skörd. Det har blivit hög tid för att se om sitt vårbruk, oavsett om du bor i lägenhet i stan eller i ett hus på landet. 

Vädret svänger fortfarande och det är inte för inte som man pratar om aprilväder, och vissa plantor mår bäst av att stanna inne en stund till memn några djärva kan snart flytta ut. Sallad, rädisor och potatis går det utmärkt att odla vid lite lägre temperaturer, även rödbetor och ärtor är några exempel. Det finns några saker att tänka på när man börjar sin odling.

Vilka förutsättningar finns? Det flesta odlingar mår ändå bäst av högre temperaturer, som 18-24 grader men många tål till och med en köldknäpp. Det gäller bara att välja frö med omsorg. Fundera över läget. Har du balkong, vilket solläge befinner den sig i? Bäst är såklart söderläge men även norrläge kan ge bra skörd om fröet är tillåtande. Har du en trädgård, eller större planteringsyta - håll koll på djurliv och blåst, och skydda dina odlingar därefter. 

Ge dina odlingar den bästa förutsättningen genom att välja bra jord med omsorg, bäst är ändå befintlig jord eftersom den processats organiskt och redan innehåller viktiga ämnen som köpejord ofta saknar. Jorden ska vara fuktig och anpassad efter dina frön och växter. 

Att tänka på:

  • Varierande väderläge med en hel del kyla? börja förodla inomhus för att sedan flytta ut växterna på balkongen eller i trädgården. Vänj gärna växterna med kylan innan de permanent får flytta ut.  
  • Skydd för såväl regn och sol. Se till att placera dina odlingar så att det skyddas för  regn och eventuell översvämning i krukan, och se till att solen inte gassar och ger upphov till torka.
  • Börja med en mindre kruka så att rötterna får slå rot ordentlig innan du flyttar över till en större. 
  • Vill du inte ha en överraskning när det nalkas skörd, var noga med att märka upp dina odlingar. 
  • Använd rätt jord, är det köpejord - var noga med att den lämpar sig för att så, såjord är allra bäst ur näringssynpunkt. 

Växter att odla under våren 

  • Morötter vill ha mkt sol men är tjälen borta i jorden går det bra att sätta ner fröna och de kan sedan skördas lagom till tidig sommar. Odlas bäst under senvår. 
  • Potatis - förgro gärna potatisen innan du sätter ut den i jorden. Är det åtta grader eller mer i jorden är det fritt fram att sätta potatisen, den kräver inte mycket underhåll. 
  • Rädisor - behöver inte massor med soljus och gillar inte för höga temperaturer. Även där, när tjälen är borta och det är minst fem grader kan man börja så rädisan och sedan skörda till sommaren. 

Lycka till! 

Publicerad 1 apr 2021