Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Dags att öppna sommarhuset!

Fritid 

Sommarvärmen är på ingång och de ljusa kvällarna blir allt fler -  många längtar efter att slå upp dörrarna till sommarhuset. Men, vad behöver man egentligen tänka på när sommarhussäsongen drar igång igen. 

Ivern att lämna vintern bakom sig, ställa fram sommarmöblerna och börja planera grillkvällarna kan ibland överskuggas av otrevliga överraskningar.  Efter en lång och kall vinter är det många överraskningar som kan uppenbara sig -   skadedjur, vatten som inte rinner eller tak som behöver lagas kan lätt förta känslan. 

Har man inte gjort vinterläsan är det en hel del man bör tänka på innan man välkomnar   den sommarsäsongen fullt ut. Beroende på husets ålder och skick finns det flera saker att vara uppmärksam på, här är några:

Oväntat besök-  möss eller skadedjur vill gärna övervintra, gå en vända och se om du hittar någon spillning. Är elkablarna intakta? Möss eller andra skadedjur får ofta för sig att gnaga på kablar vilket kan ställa till stor skada.

Fräscha upp fasaden - har du en träpanel är de kanske dags att måla om den? Tidskrävande men kan bli en trevlig överraskning om vädret tillåter. En bra tumregel är att måla om fasaden vart 5-7 år för att slippa otrevliga överraskningar. Glöm inte att kontrollera taket -är det rent och helt?

Inget vatten i kranarna kan bero på att man glömt att tömma rören på vattnet innan vintern. Det i sin tur bidrar till att vattnet fryser och röret spricker. Är rören hela? Låt vattnet rinna ett par minuter så att det missfärgade vattnet och den eventuella dåliga doften försvinner, upprepa gärna processen flera gånger.

Rensa hängrännorna på löv och skräp är något som behövs göras, gärna på våren innan sommaren. Se även till att stuprören är hela och rena för att minska trycket på rännorna. 

Trädgården då?

Planera den utifrån hur ofta du besöker ditt sommarhus. Kanske är du typen som spenderar alla sommarveckor i huset men föredrar lata dagar i hängmattan före jordiga fingrar. Planera därför efter dina förutsättningar. För den med gröna fingrar finns oändliga möjligheter att skapa en prunkande trädgård men för den som vill ha en överkomlig trädgård, är välskötta buskar och vackra perenner som kräver mindre underhåll att föredra. Vill du förlänga säsongen? Skaffa dig ett vackert växthus, på hösten kan huset även med fördela agera extra uterum för magiska höstkvällar. 

Checklista för trädgården:

  • Ta hand om komposten, se till att den är redo för säsongen.
  • Rensa trädgården på löv och ogräs. 
  • Se till att jorden är förberedd med gödsel och redo att ta sig an buskar och växter inför säsongen. Beskär buskar och träd.
  • Förbered eventuella sommarskördar, vill ni ha potatisland? Sätt igång och plantera!
  • Ta hand om terassen  - innan sommaren är det hög tid att tvätta altanen och olja den så att den står sig tålig under hela året. 
  • Glöm inte att njuta!

 

 

Publicerad 21 maj 2021