Dags att öppna sommarhuset!

Fritid 

Den varma vårsolen, de ljusa kvällarna blir allt fler - det har blivit dags att damma av fritidshuset och slå upp dörrarna. Vad behöver man egentligen förbereda inför säsongen? 

Ivern att lämna vintern bakom sig, ställa fram sommarmöblerna och börja planera grillkvällarna kan ibland överskuggas av otrevliga överraskningar efter en lång och kall vinter. Spillning från skadedjur, vatten som inte rinner eller tak som behöver lagas kan lätt förstöra sommarkänslan. Har man inte gjort sin vinterläxa inför stängning är det en hel del man bör tänka på innan man kan välkomna sommarsäsongen. Beroende på huset ålder och skick finns det flera saker att vara uppmärksam på, här är några:

Oväntat besök- möss eller skadedjur vill gärna övervintra, gå en vända och se om du hittar någon spillning. Är elkablarna intakta? Möss eller andra skadedjur får ofta för sig att gnaga på kablar vilket kan ställa till med stor skada. 

Värm upp huset - ett vanligt misstag många gör är att dra på elementen på högsta volym eller börja att elda i kaminen direkt. Det kan skapa stora skador på husets interiör. Gå varsamt fram och värm upp huset sakta, vänj den övervintrande skorstenen med elden så att den inte spricker eller skadas. 

Inget vatten i kranarna kan bero på att man glömt att tömma rören på vattnet innan vintern. Det i sin tur bidrar till att vattnet fryser och röret spricker under vintern. Är rören hela? Låt vattnet rinna ett par minuter så att det missfärgade vattnet och den eventuella dåliga doften försvinner, upprepa gärna processen flera gånger.

Rensa stuprören på löv och skräp är något som behövs göra även på våren, se till att stuprören är hela och rena för att minska trycket på rännorna. 

Trädgården då?

Planera den utifrån hur ofta du besöker ditt sommarhus. Kanske är du typen som spenderar alla sommarveckor i huset men föredrar lata dagar i hängmattan före jordiga fingrar. Planera trädgården efter dina förutsättningar, för den med gröna fingrar finns oändliga möjligheter att skapa sin botaniska trädgård men för den som vill ha en överkomlig trädgård, är välskötta buskar och vackra perenner som kräver mindre underhåll att föredra. Vill du förlänga säsongen? Skaffa dig ett vackert växthus, på hösten kan huset även med fördela agera extra uterum för magiska höstkvällar. 

Checklista för trädgården:

  • Ta hand om komposten, se till att den är redo för säsongen.
  • Rensa trädgården på löv och ogräs. 
  • Se till att jorden är förberedd med gödsel och redo att ta sig an buskar och växter inför säsongen. Beskär buskar och träd.
  • Förbered eventuella sommarskördar, vill ni ha potatisland? Sätt igång och plantera!
  • Ta hand om terassen  - innan sommaren är det hög tid att tvätta altanen och olja den så att den står sig tålig under hela året. 
  • Glöm inte att njuta!

 

 

Publicerad 16 apr 2021