Annons

Väderkvarnens betydelse förr i tiden

Väder

Väderkvarnen skulle kunna kallas för ett av de första vindkraftverken. Förr i tiden malde bönderna sin säd i kvarnarna. I Sverige finns det framförallt väderkvarnar på öppna slättbygder i Skåne, Västgötaslätten och på Öland.

 

Man tror att väderkvarnen uppfanns i Persien runt år 600 e.Kr. Kvarnarna fungerade genom att de vändes åt det håll som vinden kom ifrån. Med vindens kraft snurrade kvarnens vingar och malde kornen åt bönderna. Samma teknik har även använts förr i tiden för att pumpa vatten och driva sågverk.

Olika typer av väderkvarnar

Det finns några olika typer av väderkvarnar, som alla har gemensamt att de har en roterande axel där kvarnens vingar är fästa genom ett kugghjul. Nedan nämner vi tre stycken välkända typer av väderkvarnar.

Holländaren

Kallas även för hättkvarn. Typiskt för en holländare är att det bara är övre delen på kvarnen (hättan) som kan vridas mot vinden. Det är vanligt att man ser holländare i Skåne där de kallas för mölla eller vindmölla.

Holkkvarn

Holkkvarnen är vanligast i trakterna runt Vänern, men de var även populära i Europa när de uppfanns på 1600-talet.

Stubbkvarn

Denna typen av väderkvarn är ganska vanlig på Öland och har blivit lite av en symbol för landskapet. Det finns ungefär trehundra stubbkvarnar bevarande på Öland idag.

Publicerad 15 jul 2020