Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Höga pollenhalter

VÄDERNYHETER

PUBLICERAD 18 MARS 2024

Skriven av Lasse Rydqvist, Meteorolog på Klart

För första gången på säsongen har det blivit en utbredd stor risk för höga pollenhalter över landet och vädret spelar en avgörande roll i detta.

Under inledningen av säsongen brukar det dra igång med Al- och Hasselpollen under framför allt mars månad i landets södra halva.

Gynnsamt väder för pollen

Det som krävs vädermässigt är främst torrt väder med solen som värmer, men allt varmare väder och en måttlig vind ger också gynnsamma förhållanden.

Pollen sprids med hjälp av vinden och blåser det måttligt kan vi därför se en förhöjd risk för höga pollenhalter över ett större område i landet. Vinden gör dessutom att mycket pollen släpps lös från vegetationen och transporteras längre sträckor.

Då minskar halterna

Ett omvänt väderläge bidrar istället till betydligt mindre pollenhalter. När det är relativt vindstilla och kallare väder med mycket moln, som gör att inte heller solen lyckas värma ordentligt.

Regn är det bästa

Framför allt så är regn den bästa medicinen för en pollenallergiker. Regnet hjälper till att rena luften och kan ge en snabb märkbar effekt. Regnet fångar upp och drar med sig pollenpartiklarna ner mot marken.

Inte bara pollenallergiker märker av

Även för de som inte är pollenallergiker kan det bli lätt att märka av säsongen då stora mängder fastnar på exempelvis bilar, fönster eller andra ytor i vår närhet. Då uppträder den karakteristiska gulaktiga ytbeläggningen som kan göra att ytorna ser smutsiga ut.

Bilden visar riskprognosen för halter av Alpollen under 19-20 mars. Källa: Naturhistoriska riksmuseet

Följ aktuella pollenprognoser för just ditt område genom att Klicka här.

Publicerad 18 mar 2024