Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Ruggigt regnrusk på ingång

Foto: Markus Spiske

Väderartikel från Aftonbladet, Fanny Westling

Fram med regnjackan och fäll upp paraplyet – hösten har kommit till stora delar av Sverige. Veckan bjuder på lågtryck med regn och kraftiga skurar, men en liten solglimt väntas komma till helgen. – Men höstrusk blir det, på många håll i landet, säger Mikael Luhr, meteorolog på Klart.

Halva Sverige är täckt med höst, och det ger avtryck i veckans väder.

– Det är snarare oktoberväder, den här sista veckan i september, säger Mikael Luhr, meteorolog på Klart.

Det ruggiga vädret beror på ett lågtryck som håller till ute på Nordsjön under tisdagen, som sedan rör sig in över Östersjöns södra delar under onsdag, vilket gör att det kommer vara både regnigt och blåsigt i Götaland och de östra delarna av Svealand.

– Det ser ut som fjällen har dragit vinstlotten i veckan, och Norrbottens kustland kan nog också få ett par soliga dagar.

Helgen bjuder på höst-krisp

Men till helgen kommer en liten ljusning. Regnet och rusket rör sig österut, vilket ger utrymme för en svag högtrycksrygg.

Det gör att fredag och eventuellt lördag kan bjuda på en kall, krispig, solig höstdag.

– Det kommer vara sol eller sol varvat med moln i Götaland och Svealand, men luften är inte speciellt varm, det fortsätter vara 10-15 grader. För Norrlands del blir det fortsatt molnigt men uppehållsväder på fredag.

Snuvade på Brittsommar

Det är nu meteorlogisk höst i ungefär två tredjedelar av Sverige. Det innebär att medeltemperaturen under ett dygn ska vara sjunkande och lägre än 10 plusgrader, men högre än 0.

I delar av Norrland och Svealand kom 1–2 veckor tidigare än vad den brukar göra.

– September har varit kallare än normalt, och det ger en känsla av en höstmånad snarare än en sen-sommarmånad, säger Mikael Luhr.

Såhär i slutet av september är det många som sätter sitt hopp till Brittsommaren, det vill säga att den första veckan i oktober har varma dagar med 15 grader.

Så blir det inte.

– Det kommer fortsätta vara ostadigt nästa vecka. Det ser ut att bli lite varannandagsväder, det kan vara en del sol, men det är inte så troligt att det blir någon Brittsommar i år.

Om man zoomar ut ifrån Sverige är orkansäsongen på Atlanten igång. Även om den hittills varit lugnt väntas orkanen Ian skapa stora konsekvenser i den mexikanska golfen, vilket kommer leda till extremt höga vattennivåer som utgör livsfara på västra Kuba.

– Man kan vara lyckligt lottad i Sverige, när vi har tropiska oväder som drar in över både sydostasien och Usa i veckan. Då kanske vårt höstrusk här hemma inte är så farligt, trots allt, säger Mikael Luhr.

 

 

 

Publicerad 28 sep 2022