Annons

Redo för vandringsäventyr i fjällen?


fritid

Det här året har många svenskar upptäckt tjusningen med att vandra i fjällen. Hösten är perfekt tid att vandra i fjällen men vad ska man tänka på innan man ger sig ut?


När är den bästa perioden att vandra?

Den svenska fjällkedjan sträcker sig från Dalafjällen i söder till Treriksröset i norr. Varje årstid har sin charm och olika för- och nackdelar för den som planerar att vandra. Tidigare på säsongen grönskar det för fullt på fjället och likaså senare in på säsongen under hösten.

Fånga ett norrsken under hösten
Det är otroligt vackert på fjället under hösten med alla sina färger och luften är betydligt friskare, naturens färgskiftningar gör vandringen till ett fantastisk äventyr. På natten kan det bli lite kyligare och även minusgrader, men kylan gör även att man slipper mygg, vilket kan vara en fördel när man vandrar. Vandrar man under hösten finns möjlighet att fånga ett norssken. 

I september och i oktober kommer vanligtvis snön om man vandrar längre norr, och det är bra att känna till att många fjällstugor stänger i mitten/slutet på september.

Hur bor man?

Den som vill göra det enkelt för sig kan välja att bo i fjällstugor som finns vid olika stationer. Dessa är alltid belägna på vackra platser i fjällvärlden. Det går också att bo på pensionat, hotell eller om man föredrar friheten med att bo i eget tält.

Några tips inför vandringen

  • Välj rätt utrustning. Kläder som skyddar mot vind och väta, och som andas när du blir varm. 
  • Packa smart och inte för tungt.
  • Anpassa vandringen efter vädret som kan slå om hastigt i fjällen. Ta därför alltid del av aktuella väderprognoser.
  • Följ leder som är markerade. Det finns hundratals mil markerade leder i fjällen, med bland annat avståndsmarkeringar, övernattningsstugor och hjälptelefoner.
  • Ha alltid aktuell karta och kompass med dig. 

Fjällsäkerhetsrådet hemsida finns massor av bra information inför din fjällvandring.

 

 

Publicerad 24 aug 2020