Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för BOKUS

Redo för vandringsäventyr i fjällen?


fritid

Det här året har många svenskar upptäckt tjusningen med att vandra i fjällen. Vilken säsong är det bäst att vandra och vad ska man tänka på innan man ger sig ut?


När är den bästa perioden att vandra?

Den svenska fjällkedjan sträcker sig från Dalafjällen i söder till Treriksröset i norr. Varje årstid har sin charm och olika för- och nackdelar för den som planerar att vandra. Tidigare på säsongen grönskar det för fullt på fjället och likaså senare in på säsongen under hösten.


Mer inspiration: Hitta böcker om vandring på Bokus


Våren

Våren anländer sent i fjällen och då börjar även snön att smälta, vilket bidrar till att det kan vara blött i markerna och svårt att vandra. Renarna får även sina kalvar på våren och vill helst inte störas. Det rekommenderas därför att inte vandra i fjällen mellan april-juni. 

Sommaren

I mitten på juni öppnar många fjällstugor upp för säsongen. Sommarsäsongen på fjället räknas från midsommartid till några veckor in i september och är högsäsongen för vandring i fjällen, trots att det är mycket mygg under den här perioden. I början av augusti är det oftast fortfarande varmt och en bra tid att vandra. I slutet av augusti avtar sedan antalet vandrare och det blir lugnare ute på lederna.

Hösten

Det är otroligt vackert på fjället under hösten med alla sina färger och luften är betydligt friskare. På natten kan det dock bli lite kyligare och även minusgrader. Senare på säsongen är det mindre mygg, vilket kan vara en fördel när man vandrar. 

I september och i oktober kommer vanligtvis snön och det är bra att känna till att många fjällstugor stänger i mitten/slutet på september.

Hur bor man?

Den som vill göra det enkelt för sig kan välja att bo i fjällstugor som finns vid olika stationer. Dessa är alltid belägna på vackra platser i fjällvärlden. Det går också att bo på pensionat, hotell eller om man föredrar friheten med att bo i eget tält.

Några tips inför vandringen

  • Välj rätt utrustning. Kläder som skyddar mot vind och väta, och som andas när du blir varm. 
  • Packa smart och inte för tungt.
  • Anpassa vandringen efter vädret som kan slå om hastigt i fjällen. Ta därför alltid del av aktuella väderprognoser.
  • Följ leder som är markerade. Det finns hundratals mil markerade leder i fjällen, med bland annat avståndsmarkeringar, övernattningsstugor och hjälptelefoner.
  • Ha alltid aktuell karta och kompass med dig. 

Mer inspiration: Hitta böcker om vandring på Bokus

Fjällsäkerhetsrådet hemsida finns massor av bra information inför din fjällvandring.

 

 

Publicerad 24 aug 2020