Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Kan bli besvärligt väder i hela landet på torsdag!

Stormbyar, kraftigt snöfall och plötslig ishalka i olika delar av landet väntas under torsdagen.

Dalarna och Norrland får stora snömängder på flera håll, och mycket hala vägar

Efter en mild onsdag med regn på många håll börjar kallare luft att leta sig ner över landet under natten mot torsdag. Under natten till torsdag och torsdag morgon kommer det kunna falla 5-20 cm snö i delar av Jämtland, Dalarna, Gävleborg och Västernorrland samt senare på dagen även Västerbotten och Norrbotten. I Västerbotten eventuellt 30 cm snö. På många av dessa platser är det regn som övergår i snö, följt av betydligt kallare luft. Det finns därför risk för att is lägger sig på vägarna som sedan täcks över av snö. Därför bör man vara extra uppmärksam om man ska ut på vägarna, då det blir halt både på grund av is och snö.

Innan snön passerar över Dalarna och Gävleborg kommer det vara blåsigt med mycket hårda vindbyar vilket kan medför störningar på trafik, elnät och dra med sig grenar eller enstaka träd.

Första snön och på många håll ishalka i Svealand

Även längre söderut i landet bör man hålla lite kolla på vädret under slutet av torsdagen och fredag morgon. I Västmanland, Värmland, Närke samt Uppland och Södermanland kommer det troligen förekomma regn som övergår i snöfall (som mest ett par centimeter) under torsdag kväll. Men under natten sedan blir det minusgrader vilket gör att de blöta vägarna fryser på och det kan förekomma isytor på vägarna i dessa områden under fredag morgon.

Även om snöhalka och ishalka är det man ska vara mest uppmärksam på så kommer det redan på torsdag morgon vara mycket blåsigt i dessa områden med hårda till mycket hårda vindbyar.

Lokalt storm i Götaland

Ännu längre söderut blir det troligen ingen snö men desto blåsigare. (Om det skulle falla någon snö så skulle det vara i Östergötland och Småland). I Västergötlands, Örebros och Hallands län blåser det under torsdag förmiddag upp till mycket hårda vindbyar och längs kusten stormbyar. Lokalt även stormbyar över land. Alltså vindstyrkor på 20-25 m/s i dessa områden och till eftermiddagen väntas vindar på uppemot 19-23 m/s även i Skåne, Småland och Östergötland. Dessa vindstyrkor kan orsaka störningar på elnät och trafik samt dra med sig grenar och enstaka träd.

Håll dig uppdaterad på väderläget och vädervarningarna under onsdag och torsdag om du ska ut och framförallt om du ska ut på vägarna.

Är du intresserad hur vinter prognosen ser ut för tillfället kan du läsa mer via länken.

 

Hur ser snö- och vinterprognosen ut i år?

Publicerad 17 nov 2020