Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Hur ser snö- och vinterprognosen ut i år?

Foto: Juan Encalada

När dagarna blir kortare är vi många som längtar efter vinter med både snö och kyla. Vi närmar oss den första vintermånaden och hur ser snö- och vinterprognosen ut, och vad räknas egentligen som vinter?

Meteorologiskt sett blir det vinter när dygnsmedeltemperaturen varit lägre än noll grader fem dagar i sträck. Det behöver alltså inte ha fallit någon snö.

Vad säger långtidsprognosen i år?

Långtidsprognosen tyder på att vintern blir mild och relativt blöt, men däremot inte i lika stor grad som förra vintern. Väderläget i år väntas domineras av lågtryck som når in på från syd, sydväst och väst, medan högtryck håller till öster och söder om Sverige. Det medför att det generellt blir milt, men ofta också att det faller mer snö än normalt i fjällen och delar av Norrland. I dessa områden faller nederbörden som snö även om det skulle vara flera grader mildare än normalt.

I söder gör en mild vinter att snötäcken får svårt att ligga kvar när det väl fallit snö, i och med att medeltemperaturen väntas bli ett par grader över det normala. Till skillnad från förra vintern är det dock troligt att det vid flera tillfällen denna vinter blir inslag av snö och kyla en bra bit söderut.

Vinter på framfart

I månadsskiftet november till december väntas kallare luft avancera söderut, men det är osäkert hur länge kylan stannar och hur pass kallt det blir. Den meteorologiska vintern kommer i alla fall avancera över stora delar av Norrland och delar av Dalarna och Värmland, men då en bit efter normal tidtabell.

Här har vintern redan anlänt

Flera platser i Sverige fick vinter redan i mitten på oktober, däribland Norrbotten och Västerbotten, med en del undantag vid kusten. Även i delar av Jämtland och Västernorrland har vintern anlänt.

Källa: SMHI, uppdaterad 26 november

Kalla nordliga vindar krävs för att vintern ska nå till Skåne

Vintern kommer oftast till de södra delarna av landet någon gång mellan november och januari, oftast i samband med att de kalla nordliga vindarna sveper ner över landet. Torr luft kan då täcka landet vilket ger förutsättningar för klart väder och nätterna kan då bli mycket kalla. Dessa förutsättningar kan eventuellt finnas i början på december som det ser ut i nuläget.

Det är dock en bit kvar tills vinter tar fart på riktigt och successivt håller vi dig uppdaterad här på Klart.

Publicerad 17 nov 2020