Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Har du funderat på varför det åskar? 

Starka vindar i moln kan göra att det skapas en elektrisk laddning och det är då vi får åskoväder med blixtar samt kraftigt regn. Det är mycket farligt att bli träffad av blixten och bästa sättet att skydda sig är att vara inomhus.

Åska bildas när starka vindar i molnet gör att vattendroppar och iskristaller krockar när de rör sig upp och ner i molnet. Det blir en elektrisk laddning i molnet som är positiv i toppen och negativ i botten. En urladdning kan sedan ske i form av att en blixt slår ner i marken, som är positivt laddad, eller sträcker sig till ett annat moln.

När man ser blixten slå ner och det blinkar till dröjer det en liten stund innan man hör åskan. Det beror på att ljusets hastighet är mycket högre än ljudets hastighet. 

Det finns två olika sorters åska, värmeåskväder och frontåskväder

Värmeåskväder är ofta mycket lokala. Det är lite typiska för svenska sommarkvällar efter att det varit varmt och fuktigt på dagen. Det bildas när solen gör att molnen blir större och större under dagen, mot eftermiddagen och kvällen kan det då bildas åskmoln när det är just varmt och fuktigt.

Frontåskväder är rejäl åska över större områden, men det kan passera snabbt. Det bildas när kall luft snabbt trycker undan varm luft. Den kalla luften tvingar den varma luften att stiga, eftersom kall luft väger mer. När den varma luften stiger kan kraftigt regn och åska bildas. 

Ta in lösa föremål från tomten om det väntas åska

Det är inte bara åskan som är farlig vid åskväder, i samband med dessa enorma krafter blir det ofta starka byvindar precis innan regnet drar in. Ibland så pass starka vindar att de kan föra med sig lösa föremål.

När det åskar ska du hålla dig inomhus! Men om du råkar vara ute ska du akta dig för att vara på en kulle eller ett berg, för blixten tar bästa och kortaste vägen från molnet till marken. Det finns såklart fler saker som är bra att tänka på vid åska och de hittar du här.

 

Publicerad 1 jul 2022