Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Så skyddar du dig mot blixten

väder

I Sverige har vi i genomsnitt upp emot 20 åskdagar varje år. Vad ska man tänka på för att inte skada sig när det åskar och blixtrar ute?

 

Skydda dig mot blixten inomhus 

Inomhus behöver du egentligen inte vara särskilt orolig när det åskar, men för att alltid vara på den säkra sidan bör du undvika kontakt med värmeelement och elektrisk utrustning. Likaså TV-anslutning till ytterantenn.

Strömmen kan även färdas genom vattensystem om den skulle slå ned. Vänta därför med att duscha och tvätta dig tills åskan är över. Se också till att stänga alla fönster, om det mot all förmodan börjar brinna så försvårar det spridningen.

Om du bor i hus och vill vara på den säkra sidan för att skydda dig kan du installera ett åskskydd i din bostad, vilket fungerar genom att det fångar blixten och leder bort strömmen från byggnaden ner i marken. 

Skydda dig mot blixten utomhus 

Ställ dig inte under höga föremål. Blixten söker nämligen den kortaste vägen från molnet till marken.Det innebär att den oftast slår ner i föremål som sticker upp – till exempel båtmaster, lyktstolpar, torn, skorstenar eller träd. Stå inte heller för tätt ihop om ni är flera, då blixten kan vandra mellan personerna, i form av så kallad sidoblixt, om en person blir träffad av en blixt. Var också uppmärksam på att sidoblixtar kan uppstå från olika metallföremål som exempelvis paraplyer, räcken eller golfklubbor.

Om du befinner dig på öppen yta ska du leta efter en svacka för att skydda dig. Gör dig själv så liten du kan genom att gå ner på knä och böj dig framåt med händerna på knäna. Om du gör dig själv mindre blir spänningsskillnaderna inom din kropp lägre och skulle du träffas av blixten minskas risken för att strömmen går genom hjärtat. 

Undvik att bada

Slår blixten ned i vattnet kan du få ström genom kroppen, då vatten som bekant leder ström. Principen är densamma om du har blöta kläder på dig som då utgör en bättre elektrisk ledare, än torra kläder.

Sitt i en bil

Att bilen skyddar mot blixten har du säkert hört tidigare. Det gäller i synnerhet äldre bilmodeller då de har en metallkaross som leder strömmen runt personen som sitter i bilen. Nyare bilar består av mer plast och har tunnare plåt i karossen och skyddar därför inte lika bra.

Räkna hur långt bort blixten är

Det finns ett gammalt knep för att ta reda på hur långt bort ett åskväder är, som också är ganska spännande. När du räknat till tre sekunder är blixten ungefär en kilometer bort.

 

Publicerad 13 maj 2020