Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Annons – tibber

GUIDE: Så får du ner din elförbrukning i vinter

I takt med att temperaturen sjunker ökar suget att dra upp elementen. Men gör inte det! Ta i stället på dig ett par varma tofflor – och läs igenom dessa sju tips på hur du kan minska din elförbrukning.

Plötsligt räcker inte halsduk och mössa när man går utanför dörren. Nu måste även vantar och underställ vara på. Vinterkylan är här – och det märks på elräkningen. Så här håller du kostnaderna nere.

1. Sluta handdiska

Dagens diskmaskiner drar ofta mindre energi än vad som förbrukas när du handdiskar.

2. Skaffa ett smart värmesystem

Den absolut största posten på din elräkning är kostnaden för att värma upp ditt hus. Uppvärmning kan stå för upp till 70 – 80 procent av din elförbrukning. Vill du göra den siffran mindre saftig krävs ett smart värmesystem. Det fungerar på så vis att huset automatiskt värms upp när du är hemma, utifrån väderprognos och under de tider på dygnet då elpriset är som lägst. Oavsett vilken typ av uppvärmning du har i dag finns det flera smarta produkter som även kan göra ditt nuvarande värmesystem “smart”.

3. Sänk temperaturen 1 grad

I takt med att temperaturen sjunker ökar suget att dra upp elementen. Du gör dock klokt i att låta bli. Det digitala elbolaget Tibber genomförde nyligen en studie som visar att husägare kan spara ungefär 1 332 kWh per år genom att sänka sin inomhustemperatur en grad. Omvandlat till pengar blir det en besparing på 2 264 kronor varje år*.

Tibber hjälper dig att använda el på ett smartare sätt

4. Smart elbilsladdning

Att ladda elbilen när elpriset står på 5 öre per kWh i stället för 100 öre per kWh gör stor skillnad för plånboken. Genom smart elbilsladdning kan du automatiskt stänga av billaddningen när elpriset står som högst – och senarelägga den till när priset har gått ner igen.

5. Duscha kortare

Varmvatten drar också mycket el. Ju varmare vatten desto mer energi går det åt. Genom att duscha kortare så behövs inte lika mycket nytt vatten värmas och du spar pengar.

6. Se över ditt elavtal

Många svenska hushåll får sin el via anvisningsavtal. Ett sådant får du om du inte själv gör ett aktivt val av elleverantör. Anvisningsavtal är dock nästan alltid en dålig affär då dessa i regel är mycket dyrare. En bra idé är därför att se över elavtalet och ta reda på vad som passar dig bäst – fast, rörligt eller timprisavtal.

7. Få en överblick

Se över vilka apparater som drar mest el i ditt hem. Tibber är ett digitalt elbolag som vill minska hushållens elförbrukning genom smart teknik. Genom Tibber-appen kan du få en överblick över din elförbrukning i realtid och justera din förbrukning efter elpriset.

* (räknat på snittpriset för el under november månad i SE3 vilket var 1,7 kr per kWh samt en villa på 182 kvm)

Ett krångelfritt elavtal med 100 % förnybar el

Detta är en annons från vår partner och är inte skriven av redaktionen på Klart. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Klart-redaktionens åsikter.

Publicerad 10 dec 2021