Känns det kallare än vad termometern visar?

kännssom

Väder

Känslan när man tittat  på termometern på morgonen, klätt sig lydigt därefter men ändå står man och fryser på busshållplatsen på väg till arbetet. Termometern ljuger inte, men det är vanligt att kyleffekten påverkar hur vi upplever den faktiska temperaturen. Klart reder ut.

Vi går mot kyligare tider men vädret fortsätter att variera, ena dagen känns det som tidig höst men dagen efter åker både halsduk och dunjacka på.  Under vinterhalvåret  är det vanligt att man upplever det kallare än vad det egentligen är. Det beror på att vindarna är kraftigare och när det blåser försvinner en del av värmeskicket  som vi har på våra kroppar.  Vår hud kyls av och det gör att kroppen behöver använda mer energi för att värma upp skiktet igen- det blir en högre kyleffekt och vi upplever det som kallare än vad det är.  

Känns som-temperaturen

Kyleffekten styrs av luftfuktighet och vind. Det är främst under vinterhalvåret som vinden påverkar den så kallade känns som-temperaturen, som man även kan se i prognoserna på Klart.

–Förenklat kan man säga att hög luftfuktighet gör att det känns varmare på sommaren, om det är uppemot 25-30 grader. Medan det på vinterhalvåret är vinden som avgör den så kallade känns-som temperaturen, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.

Många som åker skidor känner säkert igen sig i att man ofta börjar frysa om fötterna, trots att man klätt sig efter temperatur. Det beror på att vinden blir så kraftig mot pjäxan. Åker du till exempel utför i minus 20 grader och med en hastighet på cirka 50 km/timmen blir den motsvarande temperaturen närmare minus 40 grader.

Vindens påverkan på den upplevda temperaturen:

0°C och vindar på 10 m/s blir den upplevda temperaturen runt -7°C

-25°C och vindar på 15m/s blir den upplevda temperaturen runt -43°C

Även om du cyklar, springer eller åker skidor är det inte ovanligt att det blåser mer än 10 - 20 m/s trots att det egentligen inte är särskilt blåsigt när du står still.

Vad tyckte du om artikeln?

 

 

Publicerad 7 nov 2020