Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Ut i naturen och öka ditt välmående

Sociala restriktioner och hemmakontor har blivit det normala. Morgonpromenaden till arbetet öär för många ett minne blott, och löpturen på lunchen är lätt att glömma. Ett recept för välmående är att vistas i naturen och allt som krävs är två timmar i veckan.

Vi mår bättre av att vistas ute i naturen, vare sig du motionerar eller bara flanerar, visar en stor brittisk studie. Att ta sig tid att gå ut på lunchen eller ta en morgonpromenad innan du trycker på datorn har visat sig ha stor vikt för vårt välmående.

Naturen i sig med frisk luft och grönska gör oss gott, något som tidigare forskning även visat.  En studie visar att det räcker med att tillbringa två timmar i naturen i veckan för att vi ska känna oss friskare överlag. Vill man öka sitt välbefinnande bör man alltså springa i skogen hellre än på ett löpband inomhus, säger Terry Hartig, professor i miljöpsykologi vid Uppsala universitet och medförfattare till studien.

"Det verkar faktiskt gå lika bra att bara sitta i skogen och reflektera över livet och få andra perspektiv på hur man kan hantera problem"

Naturen ger tid för reflektion och nya perspektiv

Rörelse är dock inte nödvändigt för att tillgodogöra sig de känslomässiga fördelarna. Det verkar faktiskt gå lika bra att bara sitta i skogen och reflektera över livet och få andra perspektiv på hur man kan hantera problem, säger Terry Hartig.

Resultaten kommer från en stor brittisk studie där man låtit närmare 20 000 personer skatta sitt eget välmående.

Stadsbor kan få samma effekt i andra miljöer

Även om du inte har närhet till naturen så behöver du inte misströsta. Enligt svensk forskning så finns det nämligen andra miljöer som tycks ge samma effekt som naturen. Exempelvis skulle ett besök på en urban park också kunna ge oss återhämtning och öka vårt välbefinnande. Det viktiga för att få dessa känslomässiga förmåner är variationen mellan olika aktiviteter. Ett fysiskt krävande jobb bör varieras med något mentalt stimulerande på fritiden och vice versa, så att inte det som har tröttat ut dig under dagen även tröttar ut dig på din fritid.

Källa: Doktorn.com

 

Publicerad 26 nov 2020