Annons

Träning i ur och skur – det här ska du tänka på!

träna vinter

Hälsa

Den kalla luften och de dåliga väderförhållanden som vintern ibland medför - med slask och snöfall gör att många drar sig för att bege sig ut, men med rätt förutsättningar, utrustning och förberedelse kan träningen bli en fröjd även i det kallaste väder.

Nytt år och nya löften om sundare vanor. Gymmen har aldrig varit så populära som i januari och med den rådande pandemin är utomhusträning och skogarna populärare än någonsin, men snabba väderomslag kan ställa till. Kalla dagar kan det vara svårare att andas och det finns risk för förfrysning av tår och fingrar om man inte klär sig rätt. 

När det är kallt ute, går det åt mer energi för att hålla kroppen varm, det i sin tur kan bidra till att prestationen blir sämre – kroppen behöver anstränga sig mer för att upprätthålla rätt temperatur. Är det mycket kallt och halsduken inte hjälper kan det vara en god idé att fundera på en värmeväxlare som hjälper till att värma upp inandningsluften. Är det mycket vind, när du t. e x åker skidor eller cyklar är det också viktigt att komma ihåg att kroppen då snabbt förlorar värme. Var även nog med vätskeintaget, eftersom luftvägarna snabbt blir uttorkade i den kyliga luften som är torrare.

Även leder och muskler får en extra ansträngning vid träning på vintern, marken är ofta ojämn och lederna och musklerna utsätts för tuffare belastning. Det är inte heller ovanligt att mjölksyran kommer tidigare när man blir kall.

Då ska du undvika att träna utomhus

Står termometern på minus 20 grader, då kan det vara dags att ställa träningsskorna på hyllan, vid så låga temperaturer är det ofta obehagligt för lungorna att ansträngas. Även risk för förfrysning ökar vid denna temperatur. Är vädret mycket ogynnsamt, det vill säga hårda vindar, snöfall eller kraftigt regn är tipset också att förlägga träningen inomhus. Man blir fortare nedkyld när kroppen är blöt eftersom vattnet håller värmen borta, tänk även på att om du klär dig för varmt finns risken att svetten bidrar till att du blir kall.

Det här bör du tänka på när du tränar en kall och krispig vinterdag.

- Klä dig rätt, tänka lager på lager-principen och undvik bomull eftersom det suger åt sig svetten vilket ökar risken för att du senare blir kall

- Drick mycket innan träningen om luften är torr blir luftvägarna snabbt torra

- Mössa och vantar på för att undvika köldskador

- Ordentlig utrustning – satsa på ett par bra skor som minskar risken för skador och belastning. Broddar på om det är halt.

 

 

Publicerad 22 jan 2021