Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Väderbakslag - skydda dina växter


Fritid

Under mars är det många som får vårkänslor, kanske är man redan nu sugen på att ställa ut sina växter på balkongen eller på terrassen, men med mars finns risk för frostfyllda nätter och sjunkande temperaturer.

Kalla växter och krukor som spruckit är trist och går att undvika - förekom temperaturvariationerna under våren, ta hand om dina växter och låt dem fortsätta sprida glädje även när våren bestämmer sig för att vänta.

Skydda växterna som är planterade i marken

Unga växter och träd kan vara extra känsliga för temperaturskillnader eftersom deras rotsystem fortfarande inte hunnit bli tillräckligt starkt. Växter som odlas i marken skyddas från kyla och frost bättre än krukväxter som lättare tar in kyla. Skydda växterna efter hur det planterats. Ett bra sätt att förekomma frosten är att investera i en fiberduk, den läggs över plantorna och skyddar mot snö och kyla, och effekten av duken kan nästan jämföras med växthusets – fiberduken släpper igenom solstrålar men håller värmen. Ett annat knep är att skydda växterna med ett lager av extra kompostjord eller täcka dem med löv. 

Kål är en utmäkt växt för din vinterträdgård. Foto: Vincent Erhart.

Krukväxter är känsliga - slå in krukan i kartong när det blir kallt

Krukväxter är ofta mer känsliga än växter som planterats i marken. Se till att ha dom något över den kalla marken ifall kylan bestämmer sig för att slå till - ställ dem på en pall eller liknande. Skulle det bli riktigt kallt kan man slå in krukan i kartong eller filt för att skydda och isolera den ännu mer. I den mån det går, placera gärna dina växter mot en södervägg där det är varmt och på en plats där regnet inte når för att krukan inte ska bli översvämmad eller frysa. Tänk även på att ha en rejäl kruka med mycket jord och undvik terrakottakrukor eftersom de ofta spricker vid kyla.

Lavedel är fint året om.

Skaffa dig en prunkande trädgård året om

Det finns flera blommor och grönsaker som trivs väldigt bra i kalla temperaturer. Murgröna, lavendel, pensé, gran, prydnadskål och vinterljung är perfekta växter att klä balkongen eller terrassen med. I köksträdgården går det bra att lämna vissa saker ute, även när frosten dyker upp,  de kan till och med bli godare efter en köldknäpp. Kål, dill, gräslök, morot och rädisa är grönsaker som tål frost.

 

 

 

 

 

 

Publicerad 13 okt 2020