Skydda dina växter från frost och skaffa dig en prunkande vinterträdgård


Foto: Luiza Sayfullina

Fritid

Kala växter, grådaskiga löv och krukor som spruckit - förekom köldknäppen, ta hand om dina växter och låt dem fortsätta sprida glädje under vintersäsongen.

Vi går mot kyligare temperaturer, på många håll i landet är nätterna redan frostfyllda. Den färgstarka balkongen eller trädgården ser dyster ut när växterna från sommaren plockas in, trots att många växter tål kyla bra och med fördel kan stå kvar, det gäller bara att förekomma och välja rätt växter.

Skydda växterna som är planterade i marken

Unga växter och träd kan vara extra känsliga för temperaturskillnader eftersom deras rotsystem fortfarande inte hunnit bli tillräckligt starkt. Växter som odlas i marken skyddas från kyla och frost bättre än krukväxter som lättare tar in kyla. Skydda växterna efter hur det planterats. Ett bra sätt att förekomma frosten är att investera i en fiberduk, den läggs över plantorna och skyddar mot snö och kyla, och effekten av duken kan nästan jämföras med växthusets – fiberduken släpper igenom solstrålar men håller värmen. Ett annat knep är att skydda växterna med ett lager av extra kompostjord eller täcka dem med löv. 

Kål är en utmäkt växt för din vinterträdgård. Foto: Vincent Erhart.

Krukväxter är känsliga

Krukväxter är ofta mer känsliga än växter som planterats i marken. Ställ dem inte direkt på den kalla marken, utan flytta upp dem på en pall eller liknande. När det blir riktigt kallt kan man slå in krukan i kartong eller filt för att skydda och isolera den ännu mer. I den mån det går, placera gärna dina växter mot en södervägg där det är varmt och på en plats där regnet inte når för att krukan inte ska bli översvämmad eller frysa. Tänk även på att ha en rejäl kruka med mycket jord och undvik terrakottakrukor eftersom de ofta spricker vid kyla.

Lavedel är fint året om.

Skaffa dig en prunkande vinterträdgård

Det finns flera blommor och grönsaker som trivs väldigt bra under höst- och vintermånaderna. Murgröna, lavendel, pensé, gran, prydnadskål och vinterljung är perfekta växter att klä balkongen eller terrassen med. I köksträdgården går det bra att lämna vissa saker ute, de kan till och med bli godare efter en köldknäpp. Kål, dill, gräslök, morot och rädisa är grönsaker som tål frost.

Lycka till med övervintringen!

 

Läs mer

Har hösten kommit till dig?

Vad tyckte du om artikeln?

 

 

Publicerad 13 okt 2020