Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Väderrekord i augusti - hur brukar det se ut?


FOTO: ANNE NYGARD

Väder

Årets augusti har hittills bjudit på mycket nederbörd. Den sista sommarmånaden bjuder generellt ofta på högsommarvärme men temperaturrekorden är något lägre än under juni och juli. På många håll i landet var augusti 1975, 1997 och 2002 de varmaste augustimånaderna som uppmätts.

I Holma i Östergötland var det 36,8 grader 9 augusti år 1975, vilket är den högsta augustitemperaturen som uppmätts i Sverige. År 1997 var däremot varmare sett till medeltemperatur när augustivärme stod sig över en längre tid. På många håll i söder var medeltemperaturen då omkring 20 grader, och högst var den i Falsterbo med 21,5 grader. De uppvärmda haven i söder bidrog till de rekordhöga medeltemperaturerna. Havsvattentemperaturen låg 3-4 grader över det normala, vilket framförallt gjorde att nätterna var ljumma.

I år har augusti hittils präglats av mycket nederbörd. Juni inledes svalt men tog sedan fart och blev en torr och varmmånad, juli däremot var det betydligt mer nederbörd och svalarare temperaturer i landet som följde med in i augusti.

Vad är normalt i augusti och hur har det sett ut historiskt?

Dygnets maxtemperatur i augusti ligger normalt omkring 18-23 grader i söder och 15-19 grader i norr, men det är främst i början på augusti som det brukar kunna vara riktigt varmt i Sverige. Solen står då fortfarande högt på himlen men sedan blir dagarna snabbt kortare. När vi närmar oss slutet på augusti brukar hösten anlända i delar av fjällen.

Kraftiga åskväder när sommarvärmen försvinner

Sommarvärmen sjunger oftast på sista versen i augusti. När sval luft krockar med sommarvärmen finns förutsättningar i atmosfären för kraftiga oväder. I snitt är augusti den månaden med näst flest blixturladdningar.

Har du funderat på varför det åskar?

Varmare hav gör att mer regn når kusten

Augusti är normalt sett inte lika regnig som juli men det regnar nästan varannan dag. I slutet av sommaren brukar våra hav värmts upp, vilket ger förutsättningar för fler skurar vid kusterna än i början av sommaren när de främst håller sig över inland. I genomsnitt har det varit blötare längs kusterna i augusti jämfört med juli under de senaste 30 åren.

Varmast: 36,8 grader i Holma, Östergötland, 9 augusti 1975
Kallast: 8,5 minusgrader i Nikkaluokta, Lappland, 31 augusti 1959
Högst månadsmedeltemperatur: 21,5 grader i Falsterbo, Skåne 1997
Lägst månadsmedeltemperatur: 0,6 grader i Vassitjåkko, Lappland 1909
Störst dygnsnederbördsmängd: 188,6 mm i Råda, Värmland, 4 augusti 2004
Störst månadsnederbörd: 356 mm i Åsnorrbodarna, Hälsingland 1986
Högst byvind: 41,9 m/s i Tarfala, Lappland 16 augusti 2020
Flest soltimmar: 371 soltimmar i Luleå, Norrbotten 1976

Källa: SMHI

Publicerad 12 aug 2023