Annons

Regnar det mer på hösten?

mikael sjöstrand

Förutom färgstarka löv förknippar vi ofta hösten med regn, men stämmer det att hösten har mer nederbörd än övriga månader? Statistik visar att regnmängderna i landet varierar från år till år men det finns tydliga exempel på månader som har betydligt mer nederbörd än andra även om antalet regndagar kan vara färre. 

Under åren 1961 till 1990 kunde vi tydligt se att mest regn föll under sommaren. Det beror bland annat på att det under sommaren är som varmast i landet, både i vattnet och i luften. Då avdunstar mer vatten, och mer vatten plockas upp i atmosfären. Regnet som bildas under sommaren blir då ofta kraftigare, men ger däremot inte fler dagar med regn.  

Fler regniga dagar när fler lågtryck passerar

Under hösten när soltimmarna blir färre blir temperaturskillnaden på våra breddgrader större jämfört med vid ekvatorn. Till följd blir vindarna på cirka tio kilometers höjd starkare och lågtrycken ges gynnsamma förutsättningar för att bildas på Atlanten, Nordsjön och Norska Havet. Fler lågtryck passerar därför och vi får mer grått väder samt fler regniga dagar.

Det är lätt att tro att det är flest nederbördsdagar under hösten, men det stämmer faktiskt inte. Väderstatistiken mellan år 1961-1990 visar att det är under vintermånaderna som det regnar eller snöar flest antal dagar. 

Hösten är den näst blötaste årstiden

På hösten regnar det alltså oftare än på sommaren, men vanligtvis inte lika mycket. Vintern bjuder sedan på ännu fler dagar med regn eller snö, men under hösten brukar det regna mer när det väl regnar. Det beror till stor del på att varm luft kan innehålla mer vatten än kall luft, men under en mild vinter kan det mycket väl regna mer och oftare än på hösten.

Fördjupning

Dessa vindar på cirka 10 kilometers höjd som nämndes ovan utgör den så kallade jetströmmen och vill du veta mer om hur den fungerar och påverkar vädret hos oss kan du läsa mer här:

Jetströmmen – avgörande för vårt väder

Tolkningarna är gjorda utifrån SMHIs väderstatistik från år 1961-1990.

 

 

Publicerad 26 sep 2021