Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Kräftpremiär! Så blev kräftor en svensk tradition

Fritid

Kräftor hör sensommaren till och är en tradition som är ordentligt rotad i Sverige. Årets kräftsäsong inleds den 8 augusti och där vi sedan njuter av kräftorna ända till sista oktober. En tradition som satts sig ordentligt hos svenskarna - hattar åker på sne, girlanger hängs upp och kräftorna dukas upp, men vad är det egentligen vi firar och varför?

 

Kräftsupar

Kräftskiva är en svensktradition med en histoia som sträcker sig till 1800-talet, då borgerliga "kräftsupar" var populärt, en tradition där man tog farväl av sommaren och välkomnande hösten, under 1930-talet blev kräftskivan mer etablerad som uttryck.  Kräftor var länge förknippat med överklassen men under 60-talet blev det allt mer folkligt och vi började att importera allt mer kräftor , från bland annat Turkiet, Spanien och Kina främst. 

Enligt gammal tradition så ska kräftpremiären starta i början av augusti. Bakgrunden till det har att göra med ett gammalt kräftfiskeförbud mellan november och 7 augusti. Sedan 1994 är dock kräftfiskeförbudet borttaget, men det finns fortfarande en del lokala bestämmelser för vissa sjöar. Idag finns det dock inget givet datum för när kräftpremiären startar utan det varierar år från år.

Kräftfiske

På flera platser  i landet anordnas kräftmete innan säsongen för allmänheten, det är ofta en stor tillställning och något många ser fram emot.  

Kräftor trivs i varma sjöar och de år när det varit extra varmt kan fisket starta tidigare. Den optimala temperaturen för att kräftorna ska växa till sig är mellan 17 och 20 grader. Är det däremot varmare än så i vattnet kan det istället bli sämre tillgång på kräftor.

I Sverige finns det två typer av kräfta, den inhemska och numer även hotade flodkräftan (på grund av kräftpest och miljöförändringar) samt den importerade signalkräftan från Nordamerika.

För att få fiska kräftor är det krav på att du är yrkesfiskare eller är fiskerättsinnehavare med eget vatten. I en del sjöar och vattendrag kan du som är privatperson och fritidsfiskare dock lösa ett särskilt fiskekort för kräftfiske. Precis som vid annat fiske måste du alltid följa fiskereglerna som gäller i det vatten du fiskar. 

Det finns ett undantag då du inte behöver tillstånd eller fiskekort för kräftfiske och det gäller i Vättern. Du kan läsa mer om reglerna för kräftfiske hos Jordbruksverket.

Hur ska kräftorna serveras enligt tradition? 

Kräftorna ska kokas i vatte, salt och socker, och även öl om man tycker om det , och sen en hel del dill.  Villka kräftor som är populärast beror lite på vart man befinner sig i landet. På västkusten är havskräftan populär medan signalkräftan har en bredare populäritet.  Kräftorna serveras bäst med bröd, västerbottenpaj, brännvin och en kryddad ost. Till det hör så klart snappsvisor till. 

 

Publicerad 5 aug 2021