Förnyade vädervarningar
Sveriges vädervarningar har uppdaterats och delas nu in; gul, orange och röd nivå. Vädervarningarna fortsätter att utfärdas av SMHI och kommer nu att vara konsekvensbaserade utifrån hur stora konsekvenser vädret väntas ge för varje regionalt område. Här går vi igenom vad de förnyade vädervarningar innebär för dig.
Så har varningsystemet förändrats
De tidigare varningssystemet med klass-1, klass-2 och klass-3 varningar hade fasta vädergränser, till exempel vindbyar på 21 m/s över land eller mer än 35 mm nederbörd på 12 timmar. Det nya varningsnivåerna gul, orange och röd varning är konsekvensbaserade. Samma väder har olika konsekvenser för olika områden, till exempel ger stora nederbördsmängder större påverkan i tättbefolkade områden än på glesbygden.
Så ska du använda dig av vädervarningar
Vädervarningar används för att upplysa samhällsaktörer och privatpersoner om en väderutveckling som kan ha medföra konsekvenser i form av störningar på trafik och elförsörjning eller skador på byggnader eller allmänhetens säkerhet. När varningar är utfärdade i ditt område bör du därför vara uppmärksam på hur vädret utvecklar sig och följa de råd som kommer kopplade till varningsnivån.
- Vid gul varning var uppmärksam och undvik väderkänsliga platser
- Vid orange varning undvik att exponera dig för vädret
- Vid röd varning avstå helt från att exponera dig för vädret
Dynamiska varningsområden
Varningsområdena har tidigare varit förutbestämda men de förnyade varningarna är dynamiska, och kan sträcka sig från ett landskap till ett annat eller bara berör en liten del av ett landskap eller ett län. I din väderapp kan du ställ in pushnotis för att enkelt håll dig uppdatera på om en vädervarning är utfärdad för din plats.
Källa: SMHI