Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Söker du sol? bege dig till kusten

I semestertider vill de flesta ha sol och värme, säkrast är då att befinna sig vid kusten. Något som man märkt när man tittat på väderhistoriken från de senaste somrarna. Det bästa sommarvädret hittar man kort och gott vid kusterna, här finns oftast mer sol, färre moln och sällan regn, men vad beror då detta på?

En solig sommardag värmer solen upp så väl mark som vatten, men där marken värms upp snabbare än vattnet. Uppvärmningen gör att luften över marken stiger och för med sig vattenånga uppåt, vilket gör att moln kan bildas när luften kyls ned högre upp i atmosfären. Luften över vattnet värms också upp, men i många fall inte tillräckligt för att luften ska stiga så högt att stackmoln bildas. Här kan du få en mer detaljerad beskrivning för hur stackmoln bildas.

Det bildas alltså färre stackmoln vid kusten. Men även sjöbrisen hjälper till att göra vädret vid kusten bättre för solälskare. Hur sjöbrisen fungerar kan du läsa mer om här, men i grunden gör den att det blåser in mot land och ser därmed till att stackmolnen håller sig kvar över land istället för att driva ut över havet med vinden.

Det är dock inte alltid mer sol vid kusten. På hösten gör de uppvärmda haven att det blir motsatt effekt och landbrisen hjälper samtidigt till att hålla moln kvar längre över hav än över land.

Publicerad 27 jun 2023