Varm luft över Arktis kan ge köldknäpp över Sverige


foto: Joakim honkasalo

Väder

I år kan januari bli riktigt kall till följd av ett fenomen som kallas sudden stratospheric warming (SSW), på svenska plötslig stratosfärisk uppvärmning. Det kanske låter underligt att det ska bli kallt i Sverige när det blir varmare i stratosfären över Arktis, men som vanligt hänger allt i atmosfären ihop.

De flesta vintrar krävs kalluftsutbrott för att det ska bli riktigt kallt i Sverige. I år väntas kall luft från Arktis breda ut sig över Sverige till följd av att luften på 10 till 50 km höjd över Arktis värms upp hastigt. Här får du reda på hur det kommer sig och vad vi kan vänta oss i samband med detta fenomen.

Varför värms stratosfären?

Det första som händer är att vindar på 50 km höjd saktar ner och vänder från västliga till ostliga, och då börjar luft på mer än 50 km höjd röra sig ner mot marken. Luften över Arktis trycks då ihop och blir därför varmare på 10-50 km höjd. Temperaturen kan stiga med hela 50 grader, från 80 till 30 minusgrader. Samtidigt som stratosfären blir varmare bildas ett högtryck som påverkar vädret närmare marken, det väder som vi märker av.

När stratosfären blir varmare, vad händer då med vädret?

Högtrycket i stratosfären över Arktis försvagar jetströmmen som är avgörande för vädret hos oss. När jetströmmen är stark blåser starka västliga vindar som för med sig mild luft från Atlanten in över Europa.

Nu förväntas istället jetströmmen att sakta ner till följd av uppvärmningen i stratosfären. Det skapas då ofta vädermönster som gör att nordliga eller ostliga vindar för ner kall luft över Europa. Det brukar ske om högtrycken är kvar på ungefär samma plats över Island och Grönland. Det kan medföra att det blir kallare än normalt under en period på som minst en vecka till uppemot någon månad.

När vet vi om det blir något kalluftsutbrott i år?

Ofta går det att se om stratosfären blir varmare en knapp vecka i förväg, men när högtrycket väl har bildats över Arktis tar det ytterligare någon vecka innan det blir kallt i Europa. Kalluften från Arktis kan även nå ner över Asien eller Nordamerika.

I år kommer det troligen börja bli kallt i Europa två veckor in i januari. Hur länge köldknäppen sedan håller i sig är osäkert och beror på många faktorer, men som minst handlar det om någon vecka och som mest en bit in i februari.

Publicerad 30 dec 2020