Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Så blir vädret i oktober

VÄDER

Uppdaterad 5 oktober

En blöt och mild oktoberstart, framförallt i Norrland. Flera väderomslag väntas de kommande veckorna och vi kan räkna med både sol, regn och kyla. Här kommer månadens väderprognos.

11-17 oktober: Vackra höstdagar hos vissa och frostnätter hos andra

Högtrycket från Västeuropa sträcker sig in över de sydvästra delarna av Sverige, och det blir flera dagar med sol och uppemot 15 grader. Men, det går dock inte helt att utesluta att regn passerar under början veckan. I övriga delar av landet väntas däremot varannandagsväder när lågtryck drar in över landet från nordväst. I fjällen kommer snö falla på de flesta håll och frostnätter väntas ner över Svealand och östra Götaland. Temperaturen hamnar på 0-10 grader i norr och 6-13 grader i söder.

18 - 24 oktober: Typiskt höstväder

Höstvärme väntas över Centraleuropa och den kan några enstaka dagar nå upp över Götaland, men för majoriteten av befolkningen väntas det bli en vecka med ostadigt väder. Generellt blir det molniga och blöta dagar, även om det i Götaland och kanske även östra Svealand blir ett par dagar med sol och uppemot 15 grader, men desto fler dagar med omkring 10 plusgrader. I norr 2-10 grader med regn och snöfall i fjällen samt en hel del regn öster om fjällen.

25 - 31 oktober: Vi ställer tillbaka klockan och på många håll blir det kyligt

Jetströmmen sträcker sig långt söder om Sverige och under slutet av oktober väntas  lågtrycksdominerat väder över hela norra Europa. Det blir många dagar med regn och mycket moln. I norr väntas minusgrader i fjällen och ensiffriga plusgrader över inlandet. I söder 3-10 grader.

1 - 7 november: Snöfall en bra bit söderut

Kyligt och ostadigt väder väntas i hela landet i början av november. I norr temperaturer runt nollan, med regn och snöfall i både fjällen och längs kustbandet. I söder 0-8 grader och flera regnområden väntas passera, i Dalarna och Värmland kan det handla om snöfall, men i övrigt handlar det troligen om regn, med lite större regnmängder i nordvästra Götaland.

Storskaliga väderlägen visar vilken typ av väder som väntas

Det går inte att säga exakt vad som händer i vädret en månad framåt men beroende på om vindarna är nordliga, sydliga, ostliga eller västliga samt hur högtrycken och lågtrycken förhåller sig till varandra går det att uppskatta ungefär vilket väder som väntas för varje vecka. Vi på Klart fortsätter att uppdatera månadsprognosen varje vecka så kika in på Klart igen nästa vecka för att få en uppdaterad prognos.

Publicerad 29 sep 2021