Hur mycket vinter blir det till jul?

Det är många som inte kommer få något vinterlandskap till jul men det väntas åtminstone komma kyla de sista dagarna i december. För de av oss som håller till i östra Svealand och Götaland är det nu i princip klart att det inte blir någon vit jul, kanske till med regn på flera håll. Det är nu ganska säkert att snögränsen sträcka sig från norra Värmland via Västmanland till nordligaste Uppland, norr därom blir det alltså en vit jul.

En detaljerad väderprognos för julvädret får man är första i helgen. Det som är mest troligt just nu är dock att det kommer vara molnigt i nästa hela landet, med snöbyar på flera håll i fjällkedjan och i Norrland. I östra Svealand och Götaland väntas temperaturer på 0 till 5 grader och som sagt är det sannolikt att det kommer regna på flera håll.

Under julhelgen och fram till nyårsafton kommer troligen kallare och torrare luft att leta sig ner över större delar av landet. Det ger goda chanser till att se solen under slutet av december i både söder och norr. I samband med klart väder är det också troligt att det blir flera kalla nätter under de sista dagarna på året. Dock mycket osäkert i nuläget om det blir något utbrett snöfall i samband med kylan.

Publicerad 17 dec 2019