En första titt på julvädret – blir det en vit jul?

Vi vill väl alla ha en vit jul? I norr är det ju en självklarhet medan det i söder varje år är lika spännande att göra en väderprognos för julen då det på många håll i Svealand och Götaland är 50/50 eller ännu sämre odds att det blir snö till jul. Här i december kommer jag att skriva om vädret som väntas till jul och nyår både i söder och i norr. Med 20 dagar kvar till jul blir resonemanget ganska allmänt, men i kommande inlägg tar jag upp lite med detaljer och lokala skillnader.

Årets jul blir inget undantag från statistiken i norr. Det blir en vit jul i Norrland och högst troligen även Dalarna, flera lågtryck kommer passera och fylla på snölagret som delvis töat bort här i början av december. 

För Götaland och Svealand, utom Dalarna, är det mer osäkert hur utbredd den vita julen kommer vara. Det ser i nuläget ut som att det dominerande väderläget fram till jul kommer vara att lågtryck drar in över landet från väst eller sydväst. Det ger goda förutsättningar för snöfall, men lågtrycken brukar i dessa fall också för med sig mildluft med plusgrader sprider sig över södra halvan av landet. För att det ska bli en vit jul i söder kommer därför snöfall behöva sammanfalla med juldagarna. Annars är det troligt att snön hinner töa bort. Längs kusterna i söder kommer det däremot högst troligen vara barmark i och med detta väderläge.

Det är många dagar kvar till jul och därför kan mycket hända, så kika in igen nästa onsdag för en uppdaterad julprognos!

Publicerad 4 dec 2019