April april! 

Väder

Jackan åker av och solbrillorna på, samtidigt som solen gassar i ansiktet - för att i ena sekunden pulsa runt i vinterjacka medan snön yr på gatorna. Det så kallade aprilvädret, när snabba temperaturförändringar och ostadigt väder uppenbarar sig vartannat har blivit upphov till många vädersnackisar genom åren. 

Temperaturskiftningarna under månaden gör det inte helt oväntat att flera väderrekord satts under just april. I huvudstaden uppmättes 63 cm snö, året var 1970, och idag fortfarande ett av rekorden för Stockholm. Lite närmare i tiden, närmare bestämt för tre år sedan uppmättes ett snödjup på 405 cm i Riksgränsen. Norrbotten fick sitt köldrekord för månaden 1916, då temperaturen låg på minus 36,5 grader. 

Snabba temperaturförändringar gör även att månaden har en del spännande statistik kring värme. 1993 var inte bara året då Bill Clinton blev president i USA, utan även det år som södra Halland upplevde högsommarvärme i april och i slutet av månaden kunde hallänningar värma sig i 29 grader. Tre år senare uppmätte det kända väderrekordområdet Målilla nästan lika varmt, nämligen 28,8 grader, 

Torka i april

April är ofta en torr månad, det är ofta risk för gräsbränder. 1974 var det rekordtorrt, i södra sverige föll det på många platser endast någon enstaka millimeter nederbörd under hela april. Regnrekord för månaden ligger på 70-120 millimeter men i Katterjåkk vid Riksgränsen föll 234 millimeter år 1914

Inte bara rekordkyla i norr

April har inte bara bjudit på rekordkyla i norr, även en hel del oväntad värme har uppmätts. År 1993 kunde Gävleborna slänga av sig jackan, när högsommarvärme uppenbarade sig med sina 27,1 grader, även Hälsingland hade höga temperaturer när byn Dönje uppmätte 26 grader samma år. 

Klicka här och läs mer om väderutsikterna ser ut för april och början på maj

 

 

 

 

Publicerad 9 apr 2021