Sex av tio svenskar pratar om vädret dagligen!

vädersnackFoto: Pixabay

VädER

Klyschigt kallprat eller viktig samhällsinformation. Svenskarna älskar att prata väder. En undersökning som Klart tagit fram visar att sex av tio svenskar pratar om vädret en eller flera gånger om dagen.

“Hörde att det skulle bli snö till helgen”, eller “Vilket härligt väder vi har, men kanske lite för varmt ändå”. Känner du igen dig? Kanske har du själv plockat fram vädersnacket när du fastnat med en kollega vid kaffemaskinen eller med grannen i hissen. Vi slänger oss vant med kallprat om väder och det har många gånger räddat oss från stela situationer. Andra gånger är vädret högst relevant, som när midsommarlunchen ska dukas upp ute i trädgården eller när vi ska klä barnen inför en utflykt. 

"Nio av tio tillfrågade pratar om vädret flera gånger i veckan"

En undersökning kring hur ofta svenskarna pratar om vädret som Klart tagit fram tillsammans med Väderpanelen visar att sex av tio tillfrågade pratar om vädret minst en gång om dagen, och nio av tio pratar om vädret flera gånger i veckan. Helst pratar vi med kollegor eller familjen, och ämnet engagerar i de allra flesta åldrar, även om åldersgruppen 35 år och uppåt är de som tycker att vädret är mest spännande. 

– Oftast vill man få en mer detaljerad eller unik prognos från mig. Vänner frågar ofta kring vädret en specifik dag “ Vilket väder blir det på lördag?“ Ibland kan det vara svårt att tolka en väderprognos fem dagar framåt och då vill de att jag ska beskriva den mer detaljerat, och det säger ju en hel del om hur mycket vädret faktiskt engagerar, säger Mikael Sjöstrand Meteorolog på Klart. 

Isbrytare eller intressant samtalsämne, vädret har aldrig varit mer aktuellt, på Klart håller vi er uppdaterade om vädret, och fyller på med spännande innehåll - allt från fördjupande väderartiklar och videor - klimatfrågor och väderfenomen till hur morgonljuset bidrar till ett starkare välmående eller hur du ska tänka när du beger dig ut i kylan för en löptur. 

Ta vädersnacket till en ny nivå tillsammans med Klart!

Publicerad 22 feb 2021