Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Svenska väderrekord genom tiderna

Väder

Visste ni att världens tyngsta hagelkorn vägde ett kilo? Att det är i Kalifornien som den högsta temperaturen uppmätts med 56,6 plusgrader eller att man i Antarktis slog köldrekord med minus 98,6 grader?  Vädret slutar aldrig att fascinera, inte heller rekord. Hur står sig de svenska väderrekorden? Klart tar en titt. 

När man läser om svenska väderrekord dyker den småländska orten Målilla ofta upp. En rekordsättare som inte alltför sällan toppar listorna över den högsta årstemperaturen runtom i landet. Mycket på grund av ortens placering – där västvindarna för med den torra luften mot ostkusten och värmer upp. Därför är det inte överraskande att just Målilla tillsammans med Ultuna, strax utanför Uppsala står för det historiska värmerekordet i Sverige. 1933 uppmättes 38 grader i skuggan i Ultuna och 29 juli 1947 uppmättes samma temperatur i Målilla. 

Hur kallt har det varit i Sverige? Det svenska köldrekordet står visserligen i skuggan av världsrekordet på 98,6 minusgrader men är ändå med sina kalla 52,5 grader inte bara ett svenskt köldrekord utan även ett nordiskt. Temperaturen uppmättes i Våggatjålme i Lappland 1966.  Dessförinnan hade en privattermometer uppmätt 53 grader i Vilhelmina 1941, ett rekord som senare även kom att fastställas av SMHI.  

Svenska väderrekord genom tiderna

  • I Mollsjönäs i västra Götaland föll det 1866 millimeter regn under 2009, ett svenskt rekord i nederbörd. Mest regn under ett dygn föll i Fagerheden i Norrbotten med 189 millimeter, året var 1997.
  • Det svenska rekordet i snödjup uppmättes till 327 centimeter i Riksgränsen 28 februari 1926.
  • 81m/s -  så hårt blåste Sveriges kraftigaste vindby den 20 december 1992 i Lapplandsfjällen. 

Publicerad 21 jul 2022