Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

De snöar! Se upp för halka

Väderlägen med snö, regn och rusk om vartannat gör väglaget besvärligt. Det är flera saker du bör tänka på om du beger dig ut i trafiken så här års, oavsett vart du bor i landet. 

Minusgrader och kalla nätter där temperaturen pendlar kring nollan gör att risken för halka ökar ute på vägarna. Det är främst under slutet av hösten och i början på vintern som frosthalka är vanligt. Ska du ut på vägarna är det viktigt att veta vad det kan vara för väglag, och glöm inte att vinterdäcken ska på första december om inte väglaget kräver det tidigare.

Halkan kan komma plötsligt vid snabba temperaturförändringar 

­– Det blir frosthalka när det är minusgrader och tillräckligt mycket fukt i luften. Det bildas då iskristaller som skapar en islik yta på vägen. Man bör vara extra uppmärksam vid broar för där varierar temperaturen mycket under dagen, samt kring vattendrag där det finns god tillgång på fukt som gör att risken för just frosthalka ökar, berättar Mikael Luhr, meteorolog på Klart.

Checklista vid halka och besvärligt väder:

  • Håll koll på väderprognosen på Klart! Är det omkring 0 grader (eller kallare) kan det vara halt, och särskilt om det har regnat. 
  • Byt däck i tid.
  • Kontrollera mönsterdjupet på däcken - minst tre millimeter
  • Utrusta bilen rätt om olyckan skulle vara framme. Reflexväst, isskrapa, spade, bogseringslina och filtar är bra att ha liggandes i bilen. Även lite grus är bra, ifall du skulle köra fast.
  • Kör försiktigt - håll avstånd och anpassa hastigheten.

Glöm inte att det kan vara halt även om det är plusgrader i luften, det kan fortfarande vara minusgrader på marken!

 

Publicerad 18 nov 2022