Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Annons – tibber

Så halverar du din elräkning i vinter

Plötsligt räcker inte halsduk och mössa när du går utanför dörren. Nu måste även vantar och underställ vara på. Vinterkylan är här – och det märks på elräkningen.

Elpriserna har de senaste veckorna slagit rekord efter rekord. Orsaken till de just nu skyhöga elpriserna är flera. Köldknäppen ökar efterfrågan på el. Höga bränslepriser, tidvis brist på vindkraft och höga elpriser i resten av Europa är några andra faktorer som påverkar.

– Elpriset har stått högt den senaste tiden men vi har även sett stora svängningar i elpriset under en och samma dag. Detta kan vi räkna med att se mer av i framtiden då vi får in mer förnybar och väderberoende energi i elsystemet, säger Daniel Lindén grundare av Tibber, ett digitalt elbolag som vill minska hushållens elförbrukning genom smart teknik.

Tibber hjälper dig att använda el på ett smartare sätt

Fortsatta prissvängningar

Faktum är att Svenska Kraftnät, som ansvarar för Sveriges elnät, förutspår att genomsnittspriset på el i Sverige kommer att sjunka de närmaste fem åren – men att vi också väntas få kraftiga prissvängningar under samma dag.

– Med väderberoende energi som vindkraft i elsystemet kommer vi ibland att få väldigt låga elpriser, exempelvis när det blåser mycket. Men det innebär också att elpriset kan gå upp när vindarna är svaga, säger Daniel Lindén.

Timpris och smarta el-tips

Därför får konsumenter nu möjlighet att förflytta delar av sin elförbrukning till de timmar på dygnet då elpriset är lågt. Och det är bra för plånboken och elnätet.

– Det handlar inte om att laga mat mitt i natten utan att flytta stora energiposter. Att du värmer upp hemmet eller laddar din elbil när elpriset är lägre, säger Daniel Lindén.

För kunna utnyttja dygnets prissvängningar till fullo bör du ha ett timprisavtal. Ett sådant innebär att du betalar det pris som gäller när du förbrukar elen. Tibber erbjuder bara sina kunder ett timprisavtal och säljer elen till inköpspris. De tjänar alltså inga pengar på att sälja el. Med Tibber-appen kan kunderna följa elpriset i realtid och en dag framåt.

– Vår app ger också smarta analyser, insikter över kundens elförbrukning och hittar de stora energitjuvarna i ditt hem. Du får också tips på hur du kan optimera din elförbrukning, säger Daniel Lindén.

Ett krångelfritt elavtal med 100 % förnybar el

Detta är en annons från vår partner och är inte skriven av redaktionen på Klart. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Klart-redaktionens åsikter.

Publicerad 17 dec 2021