Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Så blir vädret i november och decembermikael sjöstrand

 

 

Prognos uppdaterad 15 november

Summering av prognosen för november och december

November avslutas med ett par kalla dagar med så väl halka som en del snöfall, men även töväder. I december tar vinterkylan ett stadigare grepp om landet. Det är främst i den norra delen av fjällkedjan och i våra östra landskap som ett snötäcke börjar byggas på.

21 - 27 november: Kung Bore tar över i norr

I början av veckan väntas sydostliga vindar och det blir kallare än normalt, samtidigt som snö rör sig upp över landet. I norra Svealand och Norrland kan det komma uppemot 5-10 cm snö. I norra Norrland inleds veckan med klart och kallt väder men mot mitten av veckan når snöområden in söderifrån. 

Till helgen väntas temperaturen stiga till ensiffriga plusgrader i den södra halvan av landet och den snö som fallit väntas till stor del töa bort. I Norrland kommer det däremot vara tillräckligt kallt för snön ska ligga kvar.

28 november - 4 december: Småkyligt med en del sol

I sydost cirkulerar ett lågtryck vilket gör att det kan komma en hel del nederbörd i Östersjölandskapen, på flera håll kan det komma snö och förekomma ishalka. Temperaturen väntas ligga på -5 till +6 grader i söder. I norr blir det mestadels molnigt och uppehåll med -15 till 0 grader. Störst solchanser hittar vi i fjällkedjan och i de västra delarna av Götaland.

5 - 11 december: Kalla vindar

Nordliga vindar gör att det blir allt kallare. Vädret väntas vara lågtrycksbetonat med blåst och mycket moln men inte speciellt mycket nederbörd, med undantag för fjällkedjan där det kan falla en hel del snö. Högtrycket ute på Atlanten kommer troligen bidra till en del soliga dagar i de västra delarna av Götaland och Svealand. Det kommer troligen vara mellan -5 och -15 grader i norr och mellan -8 och +4 grader i söder.

12 - 18 december: Kylan håller i sig

Högtryck på nordatlanten ser ut att fortsätta tvinga ner kall luft över Sverige och det blir småblåsigt och molnigt på de flesta håll när lågtrycken cirkulerar öster om oss. I våra östra landskap och i fjällen kan det förekomma en del snöbyar men i övrigt mest uppehåll. Temperaturen väntas ligga på från -10 till +3 grader i söder och 10-20 minusgrader i norr.

Skifte i väderläget till julveckan

Det är långt kvar till jul men i nuläget ser den kalla perioden ut att nå sitt slut till julveckan och istället börjar mild luft leta sig in över Sverige västerifrån. Osäkerheterna är dock stora och nästa vecka tittar vi närmare på utsikterna för julveckan.

Publicerad 15 nov 2022