Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Så blir vädret i november och december

FOTO: Fanny Gustafsson

mikael sjöstrand

 Prognos uppdaterad 17 november

Vi närmar oss vintern med stormsteg och den meteorologiska vintern kommer den kommande veckan ta stora kliv söderut. Lagom till första och andra advent kan snön ha lagt sig ganska långt söderut, men kampen mellan kyla och höstvärme kommer vara återkommande i december.

22 - 28 november: Snö och minusgrader

Vädret väntas bli lågtrycksbetonat i hela landet och jetströmmen sträcker sig långt söder om Sverige och mot slutet av veckan kan det blir riktigt kallt. Flera nederbördsområden kommer nå in över Sverige och vindriktningen väntas skifta mellan nord och väst. Trots det kommer det vara kallt med åtminstone 5-10 minusgrader i norr. I söder kommer temperaturen pendla kring nollan och det väntas både snö och regn vilket kommer bidra till halka. 

Här hittar du mer information om vintervädret i nästa vecka

29 november - 5 december: En kall start på december

Det blir kallt och lågtrycksbetonat väder likt föregående vecka. Nordliga vindar väntas dra ner över landet och kan ge snöbyar i form av snökanoner i Östersjölandskapen, i övrigt är det främst i fjällen som det kan handla om större snömängder. Vädret kommer vara varierat men enstaka dagar kan solchanserna vara goda, framför allt i sydväst. Temperaturen väntas ligga på -4 till +3 grader i söder och i norr 5-15 minusgrader. 

Så fungerar naturens snökanoner

6 - 12 december: Risk för töväder

Det kan börja töa på flera håll i söder när milda väst eller sydväst vindar letar sig upp över landet. Vädret fortsätter vara lågtrycksbetonat och det kan komma en hel del regn, i norr fortsätter det däremot främst handla om snöfall. I söder väntas ensiffriga plusgrader medan det blir nollgradigt i norr. Eventuellt kan högtryck över Östeuropa nå in över Östersjölandskapen och ge ett par soliga dagar trots den högfrekventa lågtryckstrafiken.

13 - 19 december: Milt och gråmulet i söder

Väderutveckling under andra halvan av december tyder på att det fortsätter vara lågtrycksbetonat väder till stor del, men lågtrycken tar nu fart hela vägen från Franska Atlantkusten. Det leder till att lågtrycken kan föra med sig mild luft hela vägen från södra Europa och i sånt fall kan det bli milt. I söder blir det troligen 5-10 plusgrader och i norr nollgradigt vid kusten och minusgrader i fjällen. Allmänt kan det i detta scenario bli en nederbördsrik vecka, med undantag för fjällkedjan.

Säkerheten i prognosen är lägre på längre sikt

Osäkerheterna är påtagliga kring väderutvecklingen i slutet i december. Månadsprognosen uppdateras därför varje vecka, så glöm inte kika in igen nästa vecka.

Publicerad 12 nov 2021