Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Annons - Allegra

Pollenkollen: Så påverkas du där du bor

Har du börjat känna av rinnande näsa, kliande ögon och dåsighet? Då är du inte ensam – med solen och det varma vädrets intåg i Sverige har pollensäsongen börjat ordentligt. Och beroende på var du bor kan du påverkas olika vid olika tider — så här ser det ut i ditt område.

Efter en mild vinter är pollensäsongen nu i full blom och många människor från norr till söder upplever snoriga symtom. Varje år drabbas omkring 25 procent av alla svenskar av pollenbesvär där 8 av 10 känner effekten i med både ögon och näsa samtidigt som hälften lider av trötthet och dåsighet.

Stor risk för björk i södra Sverige

Trädpollen finns i hela landet, men den största andelen finns i södra Sverige där säsongen ofta startar lite tidigare. Det innebär att du som är känslig för just trädpollen bör vara lite extra varsam och uppmärksam när du rör dig mycket utomhus. Framför allt om du är känslig för björkpollen som riskerar att nå väldigt höga halter när vädret spricker upp.

I de mellersta och norra delarna av Sverige brukar säsongen för trädpollen starta lite senare och i Stockholmsområdet är det främst al och sälg som man kunnat mäta höga halter av i början av sommaren. Hela vägen upp till Norrlands kustland kan vi redan nu se förhöjd risk för al samtidigt som alblomningen i södra Sverige är i princip över.

Så lindrar dina besvär — hitta rätt lösning för dig

Gräs och gråbo

När det rör gräspollen finns det över hela landet under högsommarmånaderna. Och det är framför allt under varma och soliga dagar med lätta vindar som gräspollen sprids som mest. Gråbo brukar vanligtvis blomma lite senare än gräs-och trädpollen och finns i hela landet förutom de inre delarna av norra Norrland.

Så — hur kan jag ta kontroll?

Det finns flera olika bra sätt att komma till bukt med sina symtom. Var noggrann med att vädra dina kläder och var extra försiktig under soliga dagar där du tillbringar tid ute i naturen. Har du tidigare gjort ett allergitest eller vill hitta ett bra sätt att behandla din allergi kan du prova receptfria läkemedel från apoteket. Allegra® är en receptfri tablett som inte orsakar trötthet och effekten känner du redan inom en timme efter intag. Allegra® lindrar flera av de vanligt förekommande symtomen som exempelvis kliande röda ögon, rinnande näsa samt nästäppa och nysningar.

Fakta om Allegra®:

Allegra® (fexofenadinhydroklorid) tablett 120 mg, receptfritt läkemedel till symtomlindring vid säsongsbunden allergisk rinit (hösnuva). Från 12 år. Rekommenderad dos: 1 tablett dagligen före måltid. Försiktighet vid lever- eller njurproblem, hjärtsjukdom eller om du är äldre. Använd inte under graviditet eller amning. Rådfråga läkare eller apotekspersonal om du inte får effekt inom 7 dagar eller vid frågor. LÄS BIPACKSEDELN NOGA FÖRE ANVÄNDNING. Datum för produktresume: 2022-01-03. Läs mer på allegra.nu. STADA Nordic Svensk Filial, Tel: +45 4485 9999 SWE

Så lindrar dina besvär — hitta rätt och slipp problemen

Detta är en annons från vår partner och är inte skriven av redaktionen på Klart. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Klart-redaktionens åsikter.

Publicerad 13 jun 2023