Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Ovanligt mild vinter, vad beror det på?

Väder

Det är svårt att undgå att vintern hittills varit extremt mild och blåsig. Detta har i sin tur bidragit till att både pollenhalter och snödroppar redan har påträffats i vissa delar av landet och i Kungsträdgården i Stockholm blommar körsbärsträden. 

Den milda vintern ställer till det på olika vis för många mindre skidorter, som haft alldeles för lite snö.  

Men ännu finns det hopp om en vit vinter, Mikael Sjöstrand meteorolog på Klart.

Vad beror de höga temperaturerna på?

Några förklaringar till den ovanligt långvariga milda, blåsiga och blöta vintern beror på att vindar från väst och sydväst har dominerat, förklarar Mikael Sjöstrand. Likaså har det ostadiga vädret från Atlanten i kombination med det varmare vädret i östra Europa bidragit till att stora delar av Europa hittills haft en ovanligt mild vinter.

I och med den globala uppvärmningen är det vanligare med milda vintrar och det kommer med högsta sannolikhet bli mer påtagligt i framtiden.

Har det varit rekordvarmt?

Ja, det har blivit en del temperaturrekord, svarar Mikael Sjöstrand. I Jämtland har det varit en toppnotering på 11,3 grader för Norderön och månadens högsta temperatur hittills är 12,1 grader i Oskarshamn. De höga temperaturerna beror dels på att riktigt mild luft befann sig över landet, men även västvindar var en bidragande faktor. 

I både fallen bidrog Föhn-effekten till temperaturrekord. Läs mer om vad Föhn-effekten är för något på Väder-Mickes blogg. 

Årets pollenmätningar har startat ovanligt tidigt och i Stockholm har halter av hassel och al mätts. Kom ihåg att Klart har aktuella pollenprognoser för hela landet!

Om snö och kyla är i sikte är svårt att svara på.

Utsikterna för resten av vintern tyder inte på att det blir någon långvarig kyla. Dock ser det ut som att slutet av januari och början av februari kan bli något kallare än vad större delen av vintern har varit hittills, säger Mikael Sjöstrand avslutningsvis.

Publicerad 22 jan 2020