Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Myggen invaderar - hoppas på blåst och regn

Artikel från Aftonbladet 

Myggen sprider sig över hela landet – på jakt efter ett ”blodmål”. Nu behövs det regn och blåst för att stoppa dem. Men det kan vi glömma.

Aftonbladets läsare har skickat in tips om aggressiva myggor över stora delar av landet. Den bilden bekräftas av Anders Lindström, myggforskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt.

– Vi har fått in rapporter från Värmland, Närke, Västmanland, Uppland och Sörmland. I Skåne verkar det vara en hel del på vissa platser och uppe i Norrland. I Västergötland på sina ställen verkar det också vara mycket. Så det verkar vara över stora delar av landet faktiskt.

Översvämningar

Det är sommarens trista väder som varit manna från himlen för myggen. Regnet har lett till höga grundvattennivåer, så när stormen Hans drog in blev det fullt med pölar i skogarna och översvämmade vattendrag. Marken kunde inte ta emot mer vatten

– Översvämningsmyggen som kommer nu är förberedda på detta. Mikrofloran är lite annorlunda på de platser som brukar översvämmas. Det kan honorna lukta sig till. Då lägger de sina ägg i marken och där kan de ligga i upp till fem år och vänta på översvämningar.

Behöver ”blodmål”

Men innan de kan lägga sina ägg behöver de para sig och suga blod.

– Honorna behöver proteiner i blodet för att äggen ska mogna. Annars äter de nektar precis som mygghanarna. Men nu behöver de ett blodmål. Efter det åker de iväg och sätter sig någonstans i upp till en vecka för att smälta blodet. Sen lägger de äggen i någon fördjupning i marken där det brukar stå vatten. Sen är de redo att suga blod igen.

Hoppas på blåst och regn

Ironiskt nog behövs det mer regn för att myggorna ska försvinna den här gången. Eller en riktig köldknäpp med minusgrader.

– Blir det regnigt och hård blåst så är de inte ute och flyger. Varar det ett tag så dör de av svält. Sen kan de dö direkt också om det blir minusgrader. Men jag tror att det är mer sannolikt med regn och blåst än frostnätter i september. Annars dör de av ålderdom om ett par tre veckor.

Sol och vindstilla

Men vädergudarna är med myggen den här gången.

– Regn och rusk det blir det inte. Kommande dagarna och över helgen så blir det sommarvärme och vindstilla i hela landet, säger Hanna Winge, meteorolog på Klart.

Eventuellt kan det komma in ostadigt väder första i mitten på nästa vecka, men så långt fram i tiden är prognosen osäker.

– Det är väldigt lugnt. Klart, soligt och vindstilla. Det känns som att myggen kommer ha det bra den här veckan. Ska man ut och plocka svamp ska man nog ha med myggmedel.

Lär bli värre

Mygginvasioner liknande den i år kommer vi få vänja oss vid. Dessutom kan de dyka upp på nya platser framöver, säger Anders Lindström.

– Problemet är att de kan flyga ganska långt. Nu kan de ha hittat ställen som de inte varit på tidigare. Så platser som översvämmas, men där man inte haft myggproblem tidigare kan få problem nu.

.

 

Publicerad 6 sep 2023