Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

En första titt på midsommarvädret!

Väder

Det är cirka två veckor kvar till midsommar och nu går det att se tendenser för vädret. Förra året var det på flera platser den varmaste midsommaren på 50 år, men i år blir det inga värmerekord.

Lagom till midsommarhelgen väntas Sverige vara inklämt mellan en varm och stabil luftmassa i öster och en instabil svalare luftmassa i väster. Det talar med stor säkerheter för att det inte blir någon kall midsommar utan snarare normala junitemperaturer eller något varmare än så. I gränsen mellan varm och kall luft är dock förutsättnignar goda för att regn- och åskaskurar ska bildas.

             Illustration: Storskaligt väderläge under midsommarhelgen

Klassiskt sommarväder till midsommar

Utifrån det storskaliga väderläget som väntas har vi nedan gjort en prognos för vädret under midsommar. Sveriges östra landskap ser ut att ha stora chanser att få en hel del sol och omkring 20 grader. Det går dock inte att utesluta att det bildas ett par skurar i de östra delarna av Svealand och Götaland.

Det ser däremot ut att bli mer regn i de västra delarna av landet. Lågtrycken som väntas dominera ute på Nordsjön kommer föra in regnområden över framförallt Västkusten och västra Svealand. I de västra delarna av landet väntas det bli 15-20 grader och ett par grader lägre i fjällen, men temperaturen är mycket beroende av om det är skurar eller mer sammanhängande regnområden som når in.

På klassiskt midsommarmanér är det bra att hålla sig uppdaterad

På grund av att Sverige ser ut att hamna i gränsen mellan en varm, stabil luftmassa och en sval, ostadig luftmassa kommer prognosen högst troligt hinna ändras fram och tillbaka en del tills midsommarhelgen.

 

Publicerad 15 jun 2021