Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Helgvädret - på med solglasögon och mössa

VÄDER

Veckan avslutas med ostadigt väder med snö och regn i söder. Mellersta Sverige får fortsatt soligt och kallt väder medan längst i norr ger ett lågtrycksområde snö och blåst i slutet av veckan. I helgen skiner solen i hela landet.

Under torsdag och fredag passerar ett område med snö och regn över Götaland och sydvästra delarna av Svealand. I norra Götaland och sydvästra Svealand faller det som snö, medan Skåne och Halland får regn. Mest snö väntas det falla i de de nordligaste delarna av Götaland under torsdag kväll och under natten mot fredag. Det kommer falla mellan 5-10 cm, men kan lokalt komma omkring 15 cm snö. I samband med att snön faller finns det risk att trafiken påverkas med dålig sikt och begränsad framkomlighet. Det finns risk att buss- och tågtrafik påverkas med försenade eller inställda avgångar. En gul vädervarning är utfärdad för området. Under lördag drar nederbördsområdet söder ut och lördagen blir efter hand solig och temperaturerna når upp till +5 grader mitt på dagen. Det soliga vädret håller i sig under resten av helgen och under första halvan av nästa vecka. Från onsdag kommer det in en del moln längst i söder, men det är goda solchanser i större delan av Götaland och Svealand. Dagtid når temperaturen upp till mellan +5 och +10 grader, medan nätterna fortsatt är kalla med minusgrader. Molnigheten ser ut att öka från torsdag med risk för mer ostadigt väder. Prognosen är dock än så länge osäker för slutet av nästa vecka.

I mellersta Sverige ligger ett högtrycksområde som ger mestadels soligt och kallt väder under slutet av veckan och helgen. I Svealand blir det mulet under torsdag och första halvan av fredag, men molnen drar bort vid fredag lunch och under resten av helgen lyser solen i hela Svealand och södra Norrland. Det är kallare än normalt med som varmast omkring 4 plusgrader mitt på dagen. Nätterna är fortsatt kalla med temperaturer mellan -5 och -20 grader. Det kalla och soliga vädret håller i sig till mitten av nästa vecka. Från torsdag väntas det bli mer molnigt med inslag av snö.Temperaturerna ökar något och kan under torsdag och fredag nå upp mot omkring +8 grader.

I de nordligaste delarna av Norrland ligger ett lågtrycksområde som ger en del snö under torsdag och natten till fredag. I samband med detta lågtryck blåser det  ordentligt. I Lapplandsfjällen kommer det kommer blåsa omkring 20 m/s under torsdag kväll. Kyleffekten blir mycket stor och man bör därför vara försiktig med att bege sig ut på fjället. En gul vädervarning för vind på kalfjället ät utfärdad för området. Under fredag klarnar det upp och det blir en solig dag. Till lördag passerar ett område med lokala snöbyar, men det är fortsatt goda chanser till sol i området och på söndag skiner solen igen. Måndag blir mulen medan tisdag och onsdag väntas bli soliga. Till torsdag och fredag kommer det dra in en del moln, men det är ändå goda chanser till sol.

Publicerad 30 mar 2023