Vinterprognos - snart blir det vinter i hela landet


Foto: Jonas Jacobsson

Väder

Efter en mild december ser vintern ut att ta över. Vintern kommer troligen anlända även i söder under mitten av januari och den bitande kylan tar över i norr.

Januari brukar vara den kallaste månaden och mycket talar för att det blir så även denna vinter, till skillnad från i fjol, då februari var kallast. Kalla vindar väntas vara återkommande under januari i år när högtryck etablerar sig över Island, norska havet och tidvis även över Sverige.

En varm stratosfär tvingar ner kylan över Europa

I år finns det goda möjligheter att det blir kallt i januari på grund av en s.k Sudden Stratospheric Warming eller på svenska plötslig uppvärmning av stratosfären (SSW), som leder till att mycket kall luft från Arktis letar sig ner över Sverige och Europa.

Vad SSW är och hur det uppstår kan du läsa mer om här

En kall januari 

I januari väntas jetströmmen se ut som en våg över Europa, alternativt dela upp sig i två, vilket gör att det blir kallt. I båda fallen kommer lågtrycken dominera över södra och centrala Europa. I omgångar väntas lågtryck även nå upp över södra halvan av Sverige och föra med sig snö. Vid ostliga vindar är det även troligt att det bildas så kallade snökanoner över Östersjölandskapen som kan ge större mängder. I och med att det kommer vara minusgrader en längre period är det även troligt att snö lägger sig på marken i hela landet.

I norr kommer troligen januari bli kallt med flera soliga dagar, men endast enstaka dagar med snöfall, på grund av att högtryck på norska havet håller emot snöområdena när de väl närmar sig.

Mild och blöt februari

I början på februari kommer troligen vädret återgå till hur det var under stor del av december, med många lågtryck som når in över Sverige från Atlanten och för med sig mild luft och en hel del regn över södra Sverige. I norr och framförallt i fjällen kan det falla en hel del snö istället, samtidigt som det inte blir lika kallt som i januari. Detta är dock långt fram i tiden och då är prognosen alltid osäker, men vi håller dig uppdaterad när vi kommer närmare februari.

Publicerad 30 dec 2020