Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Vårens väderord

FOTO: Andreas M

Högtrycksrygg, kallfront och sjöbris. Vi hör orden ofta men vad betyder begreppen egentligen? Vi har samlat väderord som du kan räkna med att höra under våren.

Dagsmeja - är när det minusgrader i luften men solen är tillräckligt stark för att smälta snön. Dagsmeja sker på vårvintern när solen står högre på himlen än under vintern. 

Byvind - är vindstötar som är starkare än medelvinden. På våren är luften torr vilket bidrar till att vinden blir mer byig. Att den blir mer byig på våren än på vintern är för att solen lyser starkare och värmer då upp land, hav och luft olika snabbt. Över ett litet område kan då temperaturkonstrasterna vara så pass stora att det bidrar till mer byiga vindar. 

Därför är det ofta byiga vindar på våren

Stoftvirvlar - ett tiotals meter höga och med dammstoft som virvlar upp i luften. De påminner lite om en tornado med luft som virvlar uppåt, men de är inte farliga. De uppstår på våren och försommaren när marken värms upp kraftigt av solen samtidigt som luften är torr. Luften nära marken värms upp och stiger, samtidigt för den med sig damm eller annan smuts med vilket gör virvlarna synliga för ögat. 

Bild: Stoftvrivel, varmfront, kallfront.

Högtrycksrygg - associeras av många med sol och värme, och till stor del stämmer det. Men en högtrycksrygg är när en liten del av ett högtrycksområde påverkar vädret. Det leder ofta till en eller par dagar med sol och värme medan ett högtryck kan ge samma väderförhållanden i flera veckor.

Varmfronter - tillhör ett lågtryck och är ett område där moln och regn bildas när varm luft ersätter kall luft. När varmfronten passerat blir det oftast någon eller ett par grader varmare.

Varför mer moln och regn när lågtrycken närmar sig?

Kallfronter - tillhör ett lågtryck och är ett område där moln och regnskurar bildas när kall luft ersätter varmare luft. Kraftiga regnskurar och åska inträffar oftast i samband med en kallfront. Efter att den passerat blir det någon eller ett par grader kallare men ofta även lite småblåsigt.

Sjöbris - är vindar som blåser in mot land vid kusten på grund av solen värmer upp land mer än hav. Den märks främst solig dagar när vindarna är svaga och mot slutet av dagen tilltar då sjöbrisen när kontrasterna i temperatur är som störst mellan just land och hav.

Soliga dagar kan sjöbrisen blåsa upp vid kusten

Publicerad 16 maj 2023