Därför är det ofta byiga vindar på våren

mikael sjöstrand

Visst har det varit mycket vårkänslor på sistone när det varit soligt men även ganska blåsigt. Har du funderat på varför det ofta är lite småblåsigt när solen börjar värma på våren? Det tänkte jag att vi skulle reda ut.

På våren får vädret andra förutsättningar när solen lyser starkare och längre på dagarna än under vintern. Solstrålarna värmer luften, marken och våra hav, men uppvärmningen är ojämn och det bidrar till att vindarna blir byiga.

Det som ger byiga vindar är att marken värms upp olika mycket beroende på hur soligt det är. Temperaturen i skuggan kan skilja mycket jämfört med i solen och den temperaturskillnaden vill naturen jämna ut enligt fysikens lagar. Större temperaturskillnader gör att det är mer blåsigt. 

Varför är byiga vindar typiska för våren?

Det beror framförallt på att luften oftast innehåller mindre vatten på våren. Torr luft värms nämligen upp snabbare än fuktig luft. När solen då blir starkare ökar de lokala temperaturskillnaderna och därmed blir det också blåsigt. 

De byiga vindarna som har beskrivits här är typiska för våren men byiga vindar kan även uppstå under andra årstider. Då brukar det däremot oftast vara blåsigt i samband med att en kallfront passerar.

Publicerad 25 mar 2020