Sommaren 2024 har gått till historien som den varmaste som någonsin uppmätts, både globalt och i Europa.
Enligt det europeiska klimattjänsten Copernicus var medeltemperaturen för perioden juni-augusti 0,69°C varmare än normalperioden 1991–2020, vilket slår det tidigare rekordet från 2023. I Europa var ökningen ännu mer påtaglig, där temperaturen låg hela 1,54°C över samma referensperiod.
Många experter varnar för att 2024 är på väg att bli det varmaste året någonsin, vilket ytterligare betonar behovet av omedelbara åtgärder för att bromsa klimatförändringarna.
Rekordhöga temperaturer, bränder och torka
Sommaren 2024 var på flera sätt exceptionell, där länder runt om i världen upplevde ovanligt höga temperaturer för årstiden. Stora delar av södra Europa drabbades av värmeböljor med temperaturer som översteg 40°C i flera dagar. Dessa extrema förhållanden har haft en direkt påverkan på både människors hälsa.
Förutom värmen, har säsongen även präglats av torka och skogsbränder i flera länder, däribland Grekland, Italien och Spanien. Skogsbränder som intensifieras av värme och torka har blivit ett återkommande problem.
I Nordamerika och Asien har liknande mönster observerats, med temperaturer som långt överstiger vad som är normalt för årstiden (även här används referensperioden 1991-2020). Dessa väderextremer har också haft betydande ekonomiska och sociala konsekvenser, särskilt inom jordbruket, där skördar har minskat drastiskt på grund av torka.
Bilden illustrerar temperaturavvikelser för perioden 1 juni till 31 augusti 2024 över bland annat Europa som upplevde den varmaste sommaren som har uppmätts. Källa: Copernicus/ECMWF.
De senaste åren - de varmaste
Den pågående trenden med stigande temperaturer under de senaste decennierna belyser klimatkrisens allvar. De senaste tio somrarna enligt Copernicus, där 2024 toppar listan, tyder på att planeten värms upp i en allt snabbare takt:
1. 2024
2. 2023
3. 2019
4. 2020
5. 2016
6. 2015
7. 2017
8. 2018
9. 2022
10. 2003
Att så många av de senaste åren återfinns bland de varmaste i modern historia understryker klimatförändringens påverkan. Den globala uppvärmningen påverkar redan nu samhällen världen över genom extremväder, stigande havsnivåer och förändrade ekosystem.
Starka väderfenomen
En bidragande orsak till sommarens exceptionella värme har varit förstärkningen av naturliga fenomen som El Niño, som ofta leder till ökade globala temperaturer. Tillsammans med mänsklig påverkan, genom utsläpp av växthusgaser, har dessa vädermönster förvärrat situationen. Enligt forskare kan kombinationen av mänskligt orsakade klimatförändringar och naturliga väderfenomen leda till ännu större variationer och extremare väder i framtiden.
I Europa och Nordafrika bidrog en så kallad "blockering" till de långvariga värmeböljorna. Detta fenomen, där högtryckssystem förhindrar svalare luft från att komma in i regionen, resulterade i att hettan stannade kvar ovanligt länge. Flera länder, som Spanien, Italien och Frankrike, upplevde fler dagar med extrem hetta än någonsin tidigare.
Det har manifesterats vid flera tillfällen att en konsekvens av klimatförändringarna är att vädersystem rör sig långsammare och blir mer långvariga över en specifik region. Något vi redan ser fler och fler exempel på världen över.
Bilden illustrerar temperaturavvikelsen för augusti 2024 över bland annat Australien och Antarktis - två regioner som innefattar de största avvikelserna. Australien upplevde den varmaste augusti som har uppmätts. Källa: Copernicus/ECMWF.